Muszę policzyć moment tarcia w gwincie
Wg przykładu
\(\displaystyle{ 0,5*20000*31*tan(3,53+5,91)}\)
(3,53+5,91)w stopniach
wklepane do hexelon wynosi 51542,5437 czyli zgadza się ze wzorem
ale wklepana do exela taka sama formuła daje całkiem inny wynik: 4719,1966
Może ktoś wie jak się z tym uporać?
[Excel] Problem z formułą (tg stopnie)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
[Excel] Problem z formułą (tg stopnie)
Skoro już mowa o stopniach, to pewnie należy zamienić je na radiany, więc pomnożyć przez \(\displaystyle{ \frac{\pi}{180}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 sty 2012, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 8 razy
[Excel] Problem z formułą (tg stopnie)
Dzięki, chociaż nie wiem dlaczego wynik (51515,9366) nie jest dokładnie taki sam, mimo sformatowania komórek na liczbowe.
Już działa: \(\displaystyle{ =0,5*20000*31*TAN(3,53*PI()/180+5,91*PI()/180)}\)
Już działa: \(\displaystyle{ =0,5*20000*31*TAN(3,53*PI()/180+5,91*PI()/180)}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
[Excel] Problem z formułą (tg stopnie)
Dodam, że do zamiany stopni na radiany służy formuła RADIANY(). Twoja formuła może więc wyglądać:
Kod: Zaznacz cały
=0,5*20000*31*TAN(RADIANY(3,53+5,91))