[Algorytmy] Sprawdzenie pierwszości dużych liczb

matemix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

[Algorytmy] Sprawdzenie pierwszości dużych liczb

Post autor: matemix »

Jesteście w stanie sprawdzić czy liczby:

\(\displaystyle{ \frac{2^{2^{13}-1}+1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^{2^{17}-1}+1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^{2^{19}-1}+1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^{2^{31}-1}+1}{3}}\)

są liczbami pierwszymi?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2013, o 22:00 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pamiętaj o tagach.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

[Algorytmy] Sprawdzenie pierwszości dużych liczb

Post autor: JakimPL »

Na teraz mogę tylko stwierdzić, że pierwsza (z wymienionych, oczywiście ) i druga liczba jest złożona. Może zastosuj jakiś algorytm dedykowany liczbom tej postaci? Czy pytasz właśnie o takie algorytmy?
matemix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

[Algorytmy] Sprawdzenie pierwszości dużych liczb

Post autor: matemix »

Właściwie tylko wydawało mi się, że są one pierwsze.
ODPOWIEDZ