[C#] Pomir czasu trwania obliczeń

marcixe12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 17 lis 2012, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

[C#] Pomir czasu trwania obliczeń

Post autor: marcixe12 »

Witam na wstępie powiem ze od wczoraj programuje w tym języku i juz mam zadanie do zrobienia troche zrobiłęm może ktos mi pomóc.
Zadanie:
Napisz program w języku c#, który:
1)
Umożliwia wpisanie liczby elementów tablicy - LN
2)
Tworzy tablicę Tablica o liczbie elementów równej LN,
zawierającej losowe wartości typu double,
3)
Oblicza średnią arytmetyczną tej tablicy

4)


Podaje czas obliczania średniej arytmetycznej w
nanosekundach.
Następnie dokonaj pomiarów trwania czasu obliczeń
średniej arytmetycznej dla LN = 3·106 4·106 5·10 6 6 ·106 7·106 8 ·10 6 9·10 6 10 ·10 6
Dla każdej wartości LN
powtórzyć pomiar 5 razy.




Kod: Zaznacz cały

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
 
namespace Zadanie_1
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
 
            DateTime start;
            DateTime stop;
            TimeSpan Interwał;
            long CzasObliczeń;
            int suma = 0;
 
            Console.WriteLine("Podaj rozmiar tablicy.");
 
            int rozmiarTablicy = int.Parse(System.Console.ReadLine());
 
            double[] tablicaLiczb = new double[rozmiarTablicy];
 
            CzasObliczeń = 0;
            start = DateTime.Now;
 
            for (int i = 0; i < tablicaLiczb.Length; i++)
            {
 
                Console.WriteLine("podaj kolejny element");
 
                tablicaLiczb[i] = int.Parse(Console.ReadLine());
 
 
            }
 
            stop = DateTime.Now;
            Interwał = stop - start;
            CzasObliczeń = Interwał.Ticks * 100;
 
 
            foreach (int x in tablicaLiczb)
            {
 
                Console.WriteLine("Kolejne elementy tablicy to: " + x);
                suma += x;
            }
 
            Console.WriteLine("Średnia: " + (double)suma / rozmiarTablicy);
            Console.ReadLine();
            Console.WriteLine("Czas pracy: " + CzasObliczeń);
            Console.ReadLine();
        }
    }
}
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, o 21:05 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
andrzejd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 170
Podziękował: 1 raz

[C#] Pomir czasu trwania obliczeń

Post autor: andrzejd »

Wykorzystaj klasę Stopwatch:

... watch.aspx
ODPOWIEDZ