[C] Suma ciągu

Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

[C] Suma ciągu

Post autor: waliant »

witam mam problem z takim programikiem, nie mialem do tej pory stycznosci z programowaniem i nie za bardzo wiem jak to zrobic, Dla jakich licz naturalnych \(\displaystyle{ n}\) prawdziwna jest nierownosc \(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}+...+ \frac{1}{n}>10}\)? Napisz program wyznaczający najmniejszą z takich liczb \(\displaystyle{ n}\). Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 10 mar 2013, o 10:21 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
szw1710

[C] Suma ciągu

Post autor: szw1710 »

Coś w stylu (składnia Pascalowa, na C się nie znam)

Kod: Zaznacz cały

S:=0;
n:=0;
repeat
 n:=n+1;
 S:=S+1/n;
until S>10;
writeln(n)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

[C] Suma ciągu

Post autor: Dasio11 »

W C będzie tak:

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

int main()
{
    float s=0;
    int n=0;

    while(s<=10)
    {
        ++n;
        s+=1.0/n;
    }

    printf("%d", n);
    return 0;
}
ODPOWIEDZ