[Algorytmy] Złożoność średnia

midek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 26 gru 2012, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: google
Podziękował: 14 razy

[Algorytmy] Złożoność średnia

Post autor: midek »

Kod: Zaznacz cały

WYSZ_SEKW(A[1..n],x)
i <-- 1
A[n+1] <-- x
while A[i] <> x
do i <-- i+1
if i <= n
   then return i
   else return 0
Przyjmijmy, że operacjami dominującymi są oba porównania w linijkach 4 i 6.

Mam obliczyć złożoność średnią. Zrobiłem tak:

\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}2k \cdot \frac{p}{n} + (n+2)(1-p) = \frac{p}{n} \cdot n(n+1) + (n+2)(1-p) = n+2-p}\)

\(\displaystyle{ p}\) - oznacza prawdopodobieństwo

Jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2013, o 19:52 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ