[Algorytmy] Poprawnosc algorytmu

paczam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 8 maja 2012, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świebodzin
Podziękował: 3 razy

[Algorytmy] Poprawnosc algorytmu

Post autor: paczam »

Przeprowadzić dowód poprawności częściowej następującego programu:

{\(\displaystyle{ a:{n \ge 1}}\)}
\(\displaystyle{ x: =1; y:=0;}\)
\(\displaystyle{ while x\le n do}\)
\(\displaystyle{ y:=y+ 2x;}\)
\(\displaystyle{ x:= x+1}\)
{\(\displaystyle{ {y=2 ( n \frac{(n+1)}{2} ) }}\)}

czy ktos moze pomoc w ogarnięciu zadania?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2013, o 23:44 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ