[C++] Sortowanie przez wstawianie

Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

[C++] Sortowanie przez wstawianie

Post autor: Hajtowy »

Witam serdecznie.

Używam programu C++ Builder 6 i mam pewien problem z zadaniem... A mianowicie z sortowaniem przez wstawianie.
Po wygenerowaniu liczb w StringGrid1 jest problem z posortowaniem tego w StringGrid2

Po prostu tak jakby algorytm nie działał...

To jest kod do sortowania przez wstawianie :

Kod: Zaznacz cały

Form1->StringGrid2->Show();     // pojawiamy 2 stringgida
Form1->StringGrid2->Cells[0][0] = Form1->StringGrid1->Cells[0][0];  // przeniesienie 1wszej liczby do 2 stringgrida
int index = 0;                  // index na 0 ustawiamy
for(int i = 0; i < 10; i++)     // petla jakas przechodzaca przez wszystkie liczby
{
 index = 0;                     // co przejscie index ma byc 0
 for(int j = 0; j < 9 ; j++)    // petla do 9 bo sprawdzamy 2 kolo siebie na raz
 {
   if(Form1->StringGrid2->Cells[j][0] != "" && Form1->StringGrid1->Cells[i][0].ToInt() < Form1->StringGrid2->Cells[j][0].ToInt()) // jesli
   {
    if(index - 1 == -1)
    {
     Form1->StringGrid2->Cells[index+1][0] = Form1->StringGrid2->Cells[index][0];
    }
   }
 }
 Form1->StringGrid2->Cells[index][0] = Form1->StringGrid1->Cells[i][0];
}
}
Jakby ktoś był tak uprzejmy i naprawił tak żeby działało byłbym wdzięczny
witekkq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2007, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

[C++] Sortowanie przez wstawianie

Post autor: witekkq »

Trudno się połapać co autor miał na myśli... ale nie wygląda to na sortowanie przez wstawianie.
ODPOWIEDZ