[Systemy liczbowe] Przeliczenie na system szesnastkowy

myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

[Systemy liczbowe] Przeliczenie na system szesnastkowy

Post autor: myszka9 »

Mam przedstawić w systemie szesnastkowym liczbę :
\(\displaystyle{ 27325}\) i wszystko idzie mi spoko, do momentu aż dochodzę do chwili, gdy ta liczba zostaje mi w postaci : \(\displaystyle{ 6}\). W rozwiązaniu jest, że ma być jeszcze \(\displaystyle{ 10}\) i \(\displaystyle{ 6}\).. Skąd się to bierze?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, o 17:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Magnum23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 gru 2012, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

[Systemy liczbowe] Przeliczenie na system szesnastkowy

Post autor: Magnum23 »

No to zamienmy liczbe \(\displaystyle{ 27325_D}\) na hexadecymalny

\(\displaystyle{ 27325:16=1707,81\ r= 1707*16=27312\ r=27325-27312=13=D\ w\ analogiczny\\ sposob\ obliczam\ pozostale\ reszty\ z\ dzielenia\ dalej...\\ 1707:16=106\ r=B \\
106:16=6\ r=A\\ 6:16=0\ r=6}\)


Teraz tylko wystarczy odczytac reszty od dołu do góry i mamy szukaną liczbę ostatnie dzielenie jest odpowiedzią na twoje pytanie wyznacz sposobem wyzej reszte z dzielenia jak tego nie widać jeszcze
ksisquare
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 15 razy

[Systemy liczbowe] Przeliczenie na system szesnastkowy

Post autor: ksisquare »

ODPOWIEDZ