Stwierdzono za pomocą pomiarów, że funkcja \(\displaystyle{ f \left( x \right)}\), opisująca ważne zjawisko przyrodnicze, przyjmuje następujące wartośći:
\(\displaystyle{ x=0, y=0.605399 \\
x=2, y=1.25459 \\
x=3, y=1.43051 \\
x=8, y=0.501043}\)
Wiedząc, że ma ona postać najprawdopodobniej \(\displaystyle{ f \left( x \right) = e^{-\left|a\right| \left( x-b \right) ^{2}}\cos \left( cx \right) +d}\) obliczyć numerycznie całkę \(\displaystyle{ \int_{0}^{8} f \left( x \right) dx}\) i oszacować błąd.
[Metody numeryczne] Oblicz całkę numerycznie
[Metody numeryczne] Oblicz całkę numerycznie
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 15:44 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.