[C#] Wytłumaczenie działania programu.

jaga664
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 12 razy

[C#] Wytłumaczenie działania programu.

Post autor: jaga664 »

Kod: Zaznacz cały

//1. Klasa Program

namespace zadanie
{
	public abstract class  Program
	{
		public Program() {
			
		}
		public abstract double PoleObliczanie();
		public virtual void wyswietlanie() {
			
		}
	}
}



//2. Klasa Przestrzenna

namespace zadanie
{
	public  abstract class Przestrzenna : Program
	{
		public Przestrzenna()
		{
		
		}
	
		public abstract double ObjetoscObliczanie();
		}
}



//3. Klasa RysujFigure

namespace zadanie
{
	public interface RysujFigure
	{
		 void Rysuj();
		 void kolorRysuj();
		 void kolorWypel();
	}
}




//4. Klasa walec

namespace zadanie
{
	public class walec : Przestrzenna, RysujFigure 
	{
		private double v; 
		private double s;
		private double o;
		public walec()
		{
		
		}
		public walec(double v, double s, double o) 
		{
			this.v=v;
			this.s=s;
			this.o=o;
		}
	public override double ObjetoscObliczanie()
	{
		double podstawa=Math.PI*Math.Pow(v,2);
		double c=(podstawa*o)/3;
		return c;
	}
	public override double PoleObliczanie()
	{
	double polepodstawa=Math.PI*Math.Pow(v,2);
	return polepodstawa;
	}
	public override void wyswietlanie()
	{
		Console.WriteLine("Klasa walec wynosi " + PoleObliczanie() + " " + ObjetoscObliczanie());
		Console.WriteLine("Rysuję walec w kolorze niebieskim");	
	}
	
	         public void Rysuj()
		{
		kolorRysuj();
		kolorWypel();	
		Console.WriteLine("Rysuję walec w kolorze niebieskim");	
		}
		
		public void kolorRysuj()
		{
		Console.WriteLine("Ustawiam kolor zielony");
		}
		
		public void kolorWypel()
		{
		Console.WriteLine("Ustawiam kolor niebieski");	
		}
		public double R {
			get {
				return v;
			}
			set {
				v=value;
				
			}
		}
		public double  S {
			get {
				return s;
			}
			set {
				s=value;
			}
		}
	
		public double  O {
			get {
				return o;
			}
			set 
			{
				o=value;
			}
		}
	}
}//klasa walec
Ostatnio zmieniony 22 sty 2013, o 20:28 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj tagów [code].
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

[C#] Wytłumaczenie działania programu.

Post autor: dexter90 »

Poczytaj o dziedziczeniu ( wielobazowym ), konstruktorach, metodach i klasach abstrakcyjnych a i w ogóle o klasach. Wtedy będziesz wiedziała co się tutaj dzieje.
jaga664
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 12 razy

[C#] Wytłumaczenie działania programu.

Post autor: jaga664 »

Właśnie że czytam na ten temat już cały dzień i dalej za bardzo nie mogę tego ogarnąć jakoś.
Więc, po prostu proszę o pomoc was.
Z góry dziękuję.
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

[C#] Wytłumaczenie działania programu.

Post autor: dexter90 »

Całości nie wytłumacze bo kod ani nie jest sofrmatowny ani nic. Pytaj kawałkami.

Chętnie zedytuje: W temacie piszę, że to c#, ale w c# nie ma dziedziczenia wielobazowego. Jest to zastąpione interfejsami.
ODPOWIEDZ