[Algorytmy][Rekurencja] Wzór rekurencyjny i jawny

Sourcerer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2013, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

[Algorytmy][Rekurencja] Wzór rekurencyjny i jawny

Post autor: Sourcerer »

Witam potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadania:

Napisac wzór rekurencyjny liczby kroków działania nastepującego algorytmu, gdzie zakładamy, że
operacją dominujacą jest operacja print. Metodą funkcji tworzących znaleźć wzór jawny.

Kod: Zaznacz cały

def b(n):
   if (n!=0):
      for i in [1,2,...,n]:
          for j in [1,2,...,i]:
             print (i,j)
      b(n-1)
Do tego podana jest podpowiedź: \(\displaystyle{ 1 ^{2} + 2 ^{2} + . . . + n ^{2} = \frac{n(n+1)(2n+1)}{6}}\)

Dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2013, o 17:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[Algorytmy][Rekurencja] Wzór rekurencyjny i jawny

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ b(0) = 0 \\
b(n) = \sum_{i = 1}^{n} \sum_{j = 1}^{i} 1 + b(n-1)}\)


Czyli \(\displaystyle{ b(n) = \sum_{i = 1}^{n} \sum_{j = 1}^{i} 1 + b(n-1) = \sum_{i = 1}^{n} i + b(n-1)}\)
ODPOWIEDZ