[Algorytmy] Algorytm wspinaczki

Zi00mal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 sty 2013, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

[Algorytmy] Algorytm wspinaczki

Post autor: Zi00mal »

Witam,
nie mam pojęcia gdzie powinien znajdować się ten temat, ponieważ nie ma działu algorytmy, ale mam problem, ponieważ potrzebuję do zadania znać algorytm wspinaczki - a nie mogę nigdzie znaleźć przykładu takiego algorytmu oraz jego działania.

Bardzo proszę o pomoc.

A btw czy ktoś wie na czym polega problem spełnialności?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2013, o 18:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Rjiuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 6 sty 2012, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mszczonów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

[Algorytmy] Algorytm wspinaczki

Post autor: Rjiuk »

Kod: Zaznacz cały

http://edu.pjwstk.edu.pl/wyklady/nai/scb/wyklad5/w5.htm


Może o to chodziło ? (przewiń kawałek do dołu :3 )
Zi00mal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 sty 2013, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

[Algorytmy] Algorytm wspinaczki

Post autor: Zi00mal »

Cześć,
to znalazłem, ale nie wiem do czego służy taki algorytm. Kiedy go stosujemy? Sam kod nic mi nie mówi.
Zi00mal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 sty 2013, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

[Algorytmy] Algorytm wspinaczki

Post autor: Zi00mal »

Inaczej zadam pytanie. Mam napisać algorytm wspinaczki (hill-climbing) dla problemu spełnialności i nie umiem stworzyć tablicy sąsiedztwa. Nie wiem jak się do tego zabrać. Wiem że mogę podzielić przykład na klauzule i dla każdej klauzuli sprawdzić czy wynik jest 0 czy 1. Mogę też sprawdzić przewagę mięzy pierwszym podstawianiem wartości a kolejnymi, ale mimo to nie wiem jak przełożyć to na tablicę sąsiedztwa.

Przykład (-p v q v -r) AND (q v s) AND (r v s v -q)

I mam tutaj 3 klauzule - dla każdej mogę obliczyć wynik przy podstawieniu wartości.
Dla p=0, q=0, r=0, s=0 mam:
klauzula 1 -> true
klauzula 2 -> false
klauzula 3 -> true

Dla p=1, q=0, r=0, s=0 mam:
klauzula 1 -> true
klauzula 2 -> false
klauzula 3 -> true

itd. Ale jak to przerobić na tablicę sąsiedztwa? Jakie wartości wpisać? 0 i 1 ?
ODPOWIEDZ