Może mógłby ktoś pomóc?:)
Potrzebuję zrobić taki ciąg, który po wpisaniu liczby n wyświetla odpowiednią grupę znaków, np. dla n=3 wyświetla
A1, B12, C123 itp.
I chodzi mi o to, że nie wiem jak zrobić te litery?
[C++] Ciąg znaków
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 30 kwie 2009, o 20:02
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1 raz
[C++] Ciąg znaków
Tak wiem, ale jak zapisać zeby one się zmieniały? jakoś w tablicy czy jak?
Może ktoś to napisać tak żeby było dobrze?? Bo nie wiem o co chodzi..
Może ktoś to napisać tak żeby było dobrze?? Bo nie wiem o co chodzi..
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i, j;
int n=0;
char z;
cout<<"Podaj dlugosc wyswietlanego ciagu:"<<endl;
cin>>n;
for(z=0; z<n; z++)
{
z=65;
cout<<z;
for(j=0; j<n; j++)
{
if (j>i) continue;
else
for(i=0; i<=j; i++)
cout<<i+1;
}
}
cout<<"!"<<endl;
system("pause");
return 0;
}
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
[C++] Ciąg znaków
Nie rozumiem treści polecenia. Ale może wystarczy Ci wiedza, że char to zwykła liczba jednobajtowa jest, możesz do niej dodawać jedynkę, otrzymując kolejną literę.
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
[C++] Ciąg znaków
to wytłumaczę koledzę wyzej tresc polecenia..
kod
\(\displaystyle{ A1, B12, C123, D1234, E12345}\)
dla \(\displaystyle{ n=5}\)
jak to zrobić ?
powiedzmy wstęp do kodu:
podzielić na 2 odrobnę " liczniki" w 1 pętli :
\(\displaystyle{ for (i,i<=n;i++)}\)
przeanalizuj ten kod. np. ( bardziej kawałek niedokończonego kodu )
dla \(\displaystyle{ i = 1 , 2}\)
tu kod :
tylko teraz obróbka " enterów " odpowiednio, i działa
edit:
już zrobilem w
edit 2:
sprawa jest ciekawa co jak np.
\(\displaystyle{ n > 63}\)
;]
kod
\(\displaystyle{ A1, B12, C123, D1234, E12345}\)
dla \(\displaystyle{ n=5}\)
jak to zrobić ?
powiedzmy wstęp do kodu:
podzielić na 2 odrobnę " liczniki" w 1 pętli :
Kod: Zaznacz cały
i = 1
j=1
Kod: Zaznacz cały
{ z = 64 + i
cout << z<<endl;
j = 1;
\ koment : cout << i << endl ; 1\
for (1;j<=i ; j++)
{
cout << j << ;
}
}
przeanalizuj ten kod. np. ( bardziej kawałek niedokończonego kodu )
dla \(\displaystyle{ i = 1 , 2}\)
tu kod :
Kod: Zaznacz cały
http://ideone.com/8okAWh
edit:
już zrobilem w
edit 2:
sprawa jest ciekawa co jak np.
\(\displaystyle{ n > 63}\)
;]