Napisałem taki program, ale nie działa. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie w nim znajduje się błąd?
Kod: Zaznacz cały
program relacja;
var m,n,i,dm,dn: integer;
begin
read(n,m);
i:=2;
begin{szukam najmniejszego dzielnika pierwszego m}
while(i<=m) do
begin
if m mod i=0 then
begin
dm:=i;
i:=m+1;{wyrzuca mnie z petli bo juz mam najmniejszy dzielnik}
end
else
i:=i+1;
end;
while(i<>n) do {szukam najwiekszego dzielnika pierwszego n}
begin
if n mod i=0 then
begin
dn:=i;
n:=n div i;
end
else
i:=i+1;
end;
if dn<dm then
write('Relacja zachodzi')
else
write ('Relacja nie zachodzi');
end;
readln;
end.