Co to za liczba dziesiętna zapisana jako binarna: 0.00(0111)?
Chodzi mi głównie o to co mam zrobić z '00' przed okresem? I jaka różnica byłaby gdyby tam było np. 0.1(0111)?
[Systemy liczbowe] Ułamek binarny okresowy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
[Systemy liczbowe] Ułamek binarny okresowy
A co się robi z zerami? Nic się nie robi. Zero to zero, żaden wkład w liczbę przy zamianie na system dziesiętny.
Co do drugiego pytania, przykład:
\(\displaystyle{ 0.01_2=\frac{1}{4}\\
0.11_2=\frac{3}{4}}\)
Co do drugiego pytania, przykład:
\(\displaystyle{ 0.01_2=\frac{1}{4}\\
0.11_2=\frac{3}{4}}\)
[Systemy liczbowe] Ułamek binarny okresowy
Czyli jak mam 0.01(0111) [2] to do tego co mi wyjdzie z okresu (0111) dodaję jeszcze wartość z 01?