[LaTeX] Ramka
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
[LaTeX] Ramka
Od dłuższego czasu tego szukam i nigdzie nie mogę znaleźć. Chciałabym otoczyć ramką pewien tekst w Latexu. Ma być to zwykła ramka, taka jak można to zrobić na przykład w Wordzie. Czy jest w ogóle taka możliwość i mógłby ktoś podpowiedzieć jakiej komendy do tego użyć
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, o 14:41 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
[LaTeX] Ramka
Jeśli chodzi o wygląd ramki, to tak. Tylko, że tekst, który chcę umieścić w ramce składa się z wielu wierszy. Powiedzmy, że wygląda tak:
Przykład 1.1
1. Funkcja trygonometryczna...
2. Funkcja wykładnicza....
I cały ten tekst chciałabym, żeby był w ramce
Przykład 1.1
1. Funkcja trygonometryczna...
2. Funkcja wykładnicza....
I cały ten tekst chciałabym, żeby był w ramce
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
[LaTeX] Ramka
\(\displaystyle{ \begin{center}
\begin{tikzpicture}
\node [draw={black}, fill=black!10, very thick, rectangle, rounded corners, inner sep=12pt, inner ysep=12pt] (box){%
\begin{minipage}{.9\textwidth}
{\begin{enumerate}\item Funkcja trygonometryczna
\item Funkcja wykładnicza\end{enumerate}
\end{minipage}
};
\node[fill={black}, text=white, rounded corners, right=10pt] at (box.north west) {Przykład 1.1};
\end{tikzpicture}
\end{center}}}\)
Takich ramek używam w swoich dokumentach.
\begin{tikzpicture}
\node [draw={black}, fill=black!10, very thick, rectangle, rounded corners, inner sep=12pt, inner ysep=12pt] (box){%
\begin{minipage}{.9\textwidth}
{\begin{enumerate}\item Funkcja trygonometryczna
\item Funkcja wykładnicza\end{enumerate}
\end{minipage}
};
\node[fill={black}, text=white, rounded corners, right=10pt] at (box.north west) {Przykład 1.1};
\end{tikzpicture}
\end{center}}}\)
Takich ramek używam w swoich dokumentach.
[LaTeX] Ramka
Jest cudna!JakimPL pisze:\(\displaystyle{ \begin{center}
\begin{tikzpicture}
\node [draw={black}, fill=black!10, very thick, rectangle, rounded corners, inner sep=12pt, inner ysep=12pt] (box){%
\begin{minipage}{.9\textwidth}
{\begin{enumerate}\item Funkcja trygonometryczna
\item Funkcja wykładnicza\end{enumerate}
\end{minipage}
};
\node[fill={black}, text=white, rounded corners, right=10pt] at (box.north west) {Przykład 1.1};
\end{tikzpicture}
\end{center}}}\)
Takich ramek używam w swoich dokumentach.
Doradźcie proszę, jak wcisnąć to w otoczenie?
Chodzi mi konkretnie o coś takiego, żeby po zapisaniu:
Kod: Zaznacz cały
ewtheorem{def} %coś tu pewnie dalej -- to w preambule...
Kod: Zaznacz cały
egin{def}{egin{enumerate}item Funkcja trygonometryczna
item Funkcja wykładniczaend{enumerate}}
Ktoś może coś poradzić?... Będę b. wdzięczny
(nigdzie nie udało mi się znaleźć definicji otoczenia w taki sposób, żeby dało się określać w miarę dokładnie, co jest na początku, a co na końcu...
HELP ME! )