Witam wszystkich.
Mam takie zadanie
Mając daną liczbę dziesiętną \(\displaystyle{ 635,26}\) należy
1. Przekształcić ją na postać binarną (cz. całkowitą i ułamkową)
2. Cześć całkowitą na szesnastkową.
3. Wyznaczyć błąd bezwzględny i względny części ułamkowej przy rozwinięciu ułamka na siedmiu bitach
4. Określić jaka będzie cecha otrzymanej liczby binarnej.
Tak więc
1. liczba całkowita wychodzi mi \(\displaystyle{ 1001111011}\)
Ułamek ciągnie się w nieskończoność \(\displaystyle{ 01000010100011 \ldots}\)
Jak mam to połączyć w jeden zapis?
2. \(\displaystyle{ 635=27B}\)
3. Nie rozumiem o co chodzić z tymi błędami
4. Również nie rozumiem.
Bardzo proszę o pomoc.
[Systemy liczbowe] Dziesiętny na binarny i szesnastkowy
[Systemy liczbowe] Dziesiętny na binarny i szesnastkowy
Ostatnio zmieniony 7 sty 2013, o 21:03 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
[Systemy liczbowe] Dziesiętny na binarny i szesnastkowy
1. Zapis łączysz przecinkiem lub kropką, w zalezności od konwencji.
4. Cecha to część całkowita (chyba, że jest inna definicja).
3. Bierzesz liczbę z punktu 1. obciętą do 7 miejsc po przecinku, zamieniasz ponownie na system dziesiętny i liczysz błędy względne i bezwględne.
4. Cecha to część całkowita (chyba, że jest inna definicja).
3. Bierzesz liczbę z punktu 1. obciętą do 7 miejsc po przecinku, zamieniasz ponownie na system dziesiętny i liczysz błędy względne i bezwględne.
[Systemy liczbowe] Dziesiętny na binarny i szesnastkowy
No tak, ale liczba ułamkowa ciągnie się w nieskończoność chyba. To jak ja to mam zapisać.
\(\displaystyle{ 1001111011,0100010100}\) żeby było tyle samo miejsc? Tak będzie dobrze?
\(\displaystyle{ 1001111011,0100010100}\) żeby było tyle samo miejsc? Tak będzie dobrze?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2013, o 21:04 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
[Systemy liczbowe] Dziesiętny na binarny i szesnastkowy
To, że część ułamkowa ciągnie się w nieskończoność (i nie ma okresowości) oznacza, że nie da się zapisać za pomocą skończenie wielu symboli danej liczby.
Najlepiej to zapisać tak:
\(\displaystyle{ 1001111011,0100010100\ldots}\)
Przy czym nie musi wcale być tyle samo przed jak i po przecinku.
Najlepiej to zapisać tak:
\(\displaystyle{ 1001111011,0100010100\ldots}\)
Przy czym nie musi wcale być tyle samo przed jak i po przecinku.
[Systemy liczbowe] Dziesiętny na binarny i szesnastkowy
Czyli błąd bezwzględny będzie wynosić: 0,0021875
a względny = 0,0084134615384615 tak?
Ale tej cechy to nie rozumiem.
a względny = 0,0084134615384615 tak?
Ale tej cechy to nie rozumiem.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
[Systemy liczbowe] Dziesiętny na binarny i szesnastkowy
Przybliżenie miejsc dziesiętnych daje mi wartość
\(\displaystyle{ 2^{-2}+2^{-7}=0,2578125}\), więc błąd bezwzględny to \(\displaystyle{ 0,0021875}\) więc jest ok.
A cecha czyli część całkowita z liczby \(\displaystyle{ x}\) to taka najmniejsza liczba całkowita \(\displaystyle{ [x]}\) spełniająca nierówność \(\displaystyle{ [x]\leq x< [x]+1}\)
\(\displaystyle{ 2^{-2}+2^{-7}=0,2578125}\), więc błąd bezwzględny to \(\displaystyle{ 0,0021875}\) więc jest ok.
A cecha czyli część całkowita z liczby \(\displaystyle{ x}\) to taka najmniejsza liczba całkowita \(\displaystyle{ [x]}\) spełniająca nierówność \(\displaystyle{ [x]\leq x< [x]+1}\)