[LaTeX] Rysunek

rudaa34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 sty 2013, o 14:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: XXX

[LaTeX] Rysunek

Post autor: rudaa34 »

Witam,

Zrobiłam rysunek w programie GeoGebra i eksportowałam do LaTeX-a, ale niestety nie działa. Może ktoś z Was mi pomoże, będę wdzięczna.

Kod: Zaznacz cały

documentclass[10pt]{article}
usepackage[utf8]{inputenc}
usepackage{pgf,tikz}
usetikzlibrary{arrows}
pagestyle{empty}
egin{document}
definecolor{ffqqqq}{rgb}{1,0,0}
egin{tikzpicture}[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm]
clip(-4.3,-2.44) rectangle (11.32,6.3);
draw [shift={(-2.12,2.12)}] (0,0) -- (-112.5:0.6) arc (-112.5:-22.5:0.6) -- cycle;
draw [shift={(0,0)},color=ffqqqq]  plot[domain=Ď€:6.28,variable=	]({1*3*cos(	 r)+0*3*sin(	 r)},{0*3*cos(	 r)+1*3*sin(	 r)});
draw [shift={(0,0)}] plot[domain=0:Ď€,variable=	]({1*3*cos(	 r)+0*3*sin(	 r)},{0*3*cos(	 r)+1*3*sin(	 r)});
draw (-3,0)-- (-2.12,2.12);
draw (-2.12,2.12)-- (3,0);
draw (-3,0)-- (3,0);
egin{scriptsize}
fill [color=black] (3,0) circle (1.5pt);
draw[color=black] (3.28,0.08) node {$B$};
fill [color=black] (-3,0) circle (1.5pt);
draw[color=black] (-3.24,0.08) node {$A$};
fill [color=black] (-2.12,2.12) circle (1.5pt);
draw[color=black] (-2.28,2.46) node {$C$};
fill [color=black] (0,0) circle (1.5pt);
draw[color=black] (-0.02,-0.24) node {$O$};
draw[color=black] (-1.72,1.86) node {$alpha$};
end{scriptsize}
end{tikzpicture}
end{document}
Problem jest z 11 i 12 wierszem.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

[LaTeX] Rysunek

Post autor: yorgin »

W wymienionych linijkach masz symbole Ď€, których Latex nie rozumie.
szw1710

[LaTeX] Rysunek

Post autor: szw1710 »

Jakiś konflikt z Unicode. Nieco poprawiłem - nie wiem czy dobrze.

Kod: Zaznacz cały

documentclass[10pt]{article}
usepackage[utf8]{inputenc}
usepackage{pgf,tikz}
usetikzlibrary{arrows}
pagestyle{empty}
egin{document}
definecolor{ffqqqq}{rgb}{1,0,0}
egin{tikzpicture}[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm]
clip(-4.3,-2.44) rectangle (11.32,6.3);
draw [shift={(-2.12,2.12)}] (0,0) -- (-112.5:0.6) arc (-112.5:-22.5:0.6) -- cycle;
draw [shift={(0,0)},color=ffqqqq]  plot[domain=0:6.28,variable=	]({1*3*cos(	 r)+0*3*sin(	 r)},{0*3*cos(	 r)+1*3*sin(	 r)});
draw [shift={(0,0)}] plot[domain=0:6.28,variable=	]({1*3*cos(	 r)+0*3*sin(	 r)},{0*3*cos(	 r)+1*3*sin(	 r)});
draw (-3,0)-- (-2.12,2.12);
draw (-2.12,2.12)-- (3,0);
draw (-3,0)-- (3,0);
egin{scriptsize}
fill [color=black] (3,0) circle (1.5pt);
draw[color=black] (3.28,0.08) node {$B$};
fill [color=black] (-3,0) circle (1.5pt);
draw[color=black] (-3.24,0.08) node {$A$};
fill [color=black] (-2.12,2.12) circle (1.5pt);
draw[color=black] (-2.28,2.46) node {$C$};
fill [color=black] (0,0) circle (1.5pt);
draw[color=black] (-0.02,-0.24) node {$O$};
draw[color=black] (-1.72,1.86) node {$alpha$};
end{scriptsize}
end{tikzpicture}
end{document}
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

[LaTeX] Rysunek

Post autor: yorgin »

Mój edytor LaTeX-a kompiluje ten kod, generując trójkąt wpisany oparty na średnicy okręgu. Z tym, że okrąg jest ucięty w dolnej części.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

[LaTeX] Rysunek

Post autor: anna_ »

rudaa34, prześlij mi plik ggb , może coś poradzę.-- dzisiaj, o 23:33 --Albo sprawdź czy ten kod działa:

Kod: Zaznacz cały

documentclass[10pt]{article}
usepackage{pgf,tikz}
usetikzlibrary{arrows}
pagestyle{empty}
egin{document}
definecolor{xdxdff}{rgb}{0.49,0.49,1}
definecolor{qqwuqq}{rgb}{0,0.39,0}
egin{tikzpicture}[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm]
clip(0,-0.98) rectangle (7,6);
draw [shift={(1.96,5.07)},color=qqwuqq,fill=qqwuqq,fill opacity=0.1] (0,0) -- (-119.52:0.6) arc (-119.52:-29.52:0.6) -- cycle;
draw(3.5,2.5) circle (3cm);
draw (0.5,2.5)-- (6.5,2.5);
draw (6.5,2.5)-- (1.96,5.07);
draw (0.5,2.5)-- (1.96,5.07);
egin{scriptsize}
fill [color=qqwuqq] (3.5,2.5) circle (1.5pt);
draw[color=qqwuqq] (3.66,2.78) node {$O$};
fill [color=xdxdff] (0.5,2.5) circle (1.5pt);
draw[color=xdxdff] (0.24,2.48) node {$A$};
fill [color=xdxdff] (6.5,2.5) circle (1.5pt);
draw[color=xdxdff] (6.66,2.74) node {$B$};
fill [color=xdxdff] (1.96,5.07) circle (1.5pt);
draw[color=xdxdff] (1.9,5.44) node {$C$};
draw[color=qqwuqq] (2.22,4.74) node {$alpha$};
end{scriptsize}
end{tikzpicture}
end{document}
ODPOWIEDZ