[algorytmy], liczba pierwsza

kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

[algorytmy], liczba pierwsza

Post autor: kejkun7 »

b) Sito Eratostenesa, opisane na początku zadania, służy do wyznaczania wszystkich liczb
pierwszych z zadanego przedziału [2, N].


Podaj w wybranej przez siebie notacji (lista
kroków, schemat blokowy lub język programowania) inny algorytm, który sprawdza, czy
podana liczba naturalna L > 1 jest liczbą pierwszą.


Zauważ, że chcemy sprawdzać
pierwszość tylko liczby L, natomiast nie jest konieczne sprawdzanie pierwszości liczb
mniejszych od L. Przy ocenie Twojego algorytmu będzie brana pod uwagę jego złożoność
czasowa.


Specyfikacja:
Dane: Liczba naturalna L >1.
Wynik: Komunikat Tak, jeśli L jest liczbą pierwszą, komunikat Nie w przeciwnym razie.




1.wprowadź L
2. jeżeli

Kod: Zaznacz cały

 L % 1 !==0 
lub \(\displaystyle{ L <2}\) wyświetl komunikat " zła liczba " i przejdź do kroku 1.
3. oblicz

Kod: Zaznacz cały

sqrt(L)
4. wprowadź

Kod: Zaznacz cały

i = int
5.

Kod: Zaznacz cały

 i = 2
6.

Kod: Zaznacz cały

for ( i = 2; i <= sqrt (L) ; i++)
zrób krok 7.
7.

Kod: Zaznacz cały

 if   L % i == 0 
jeżeli tak -> zakończ pętle i wyświetl komunikat " nie " ,
jeśli nie : wyświetl komunikat " tak "
8. zakończ algorytm






witam, zastanawiam się jaka forma pisania algorytmu jest do " przyjęcia" na maturze.
co sądzicie o mojej formie ? ?
czy jest dozwolone takie użycie ?
mieszanie angielskiego, polskiego i c++ ??
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

[algorytmy], liczba pierwsza

Post autor: matinf »

Mam ten sam problem
I nie bardzo ktos chce o tym gadać(tę maturę mało osób pisze).
Ja będę chyba używał języka, choć nie jestem zdecydowany.
P.S Skąd masz takie zadanko ?
kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

[algorytmy], liczba pierwsza

Post autor: kejkun7 »

z informatora cke -> masz tam próbny arkusz.

takze tego, dalej czekam na wypowiedz kogos kto najlepiej zdawał z infy mature..
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[algorytmy], liczba pierwsza

Post autor: royas »

Nie wiem co może być na maturze a co nie. Ale przede wszystkim zapis algorytmu musi być czytelny. Tak jak to zapisałeś i sformatowałeś nie jest czytelne.
witekkq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2007, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

[algorytmy], liczba pierwsza

Post autor: witekkq »

schemat blokowy będzie najłatwiej, zawszę jak nie wiesz jak zapisać warunek możesz po "polsku" i tyle chyba, chociaż matury nie pisałem z informatyki i mnie to nie interesowało nigdy.
ODPOWIEDZ