[c++] tablica, ciąg 1,2,2,3,3,3..

kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

[c++] tablica, ciąg 1,2,2,3,3,3..

Post autor: kejkun7 »

wypisać
1
2
2
3
3
3
4
4
4
4
...

dla kolejnych elementow tablicy.
wzorując się na moim kodzie z poprzedniego podpunktu, proszę o jakąś podpowiedź ;P

Kod: Zaznacz cały

   #include <iostream>
#include <math.h>
 
using namespace std;
 
int main()
{
    int T[20],i;
 
 
    for(i = 0; i < 20; i++) T[i] =  1 * pow(-1,i+1 ) *  ((-2*(i+1)+pow(-1,i+1 )-1 ) /4)     ;      
 
    // wyświetlamy zawartość tablicy
 
    for(i = 0; i < 20; i++) cout << "T[" << i << "] = " << T[i] << endl;
 
    return 0;
} 

mozna zobaczyc tu : [a href=" "]





nie mam pomysłu ;x
Awatar użytkownika
mlody3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3city
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 24 razy

[c++] tablica, ciąg 1,2,2,3,3,3..

Post autor: mlody3k »

Co dokładnie ma robić kod? Wyświetlać po prostu \(\displaystyle{ i}\) razy \(\displaystyle{ i}\)-ty element tablicy, tak?
kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

[c++] tablica, ciąg 1,2,2,3,3,3..

Post autor: kejkun7 »

"Napisz program, który tworzy tablicę 20-to elementową i wypełnia ją w pojedynczej pętli liczbami:"

wypisać
1 - > 1 - szy element tablicy
2
2
3
3 -> 5 element tablicy
3
4
4
4
4
5
5
5
5
5
6
6
6
6
6
6
...

czyli 1 -> jedynka
2 - >dwójki
..
5- > piątek
itd.
w sumie 20 elementów tablicy
Awatar użytkownika
mlody3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3city
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 24 razy

[c++] tablica, ciąg 1,2,2,3,3,3..

Post autor: mlody3k »

Możesz to zrobić tak:

Kod: Zaznacz cały

int akt=1;
int j=0;
for (int i=0;i<=19;i++) {
   T[i]=akt; 
   j++; 
   if(j==akt) 
   {
      j=0;
      akt++;
   };
};
DeckTone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

[c++] tablica, ciąg 1,2,2,3,3,3..

Post autor: DeckTone »

jak dla mnie brakuje definicji tablicy poza pętlą w przykładzie powyżej
Awatar użytkownika
mlody3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3city
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 24 razy

[c++] tablica, ciąg 1,2,2,3,3,3..

Post autor: mlody3k »

No tak, to tylko tablica wypełniająca pętlę int T[20]
ODPOWIEDZ