Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int a,b,r;
cin >> a >> b;
while(b!=0)
{
r = a % b;
a = b;
b = r;
}
cout << a << endl;
return 0;
}
pomysł mam, więc go opiszę, ale nie mam pojęcia jak napisać kod ;/.
sprawdzić
1 ) czy \(\displaystyle{ a, b}\) są jedną z liczb : \(\displaystyle{ 2, 3, 5, 7.}\)
jeśli nie : ( odpowiednio\(\displaystyle{ a , b}\)idą dalej w kodzie, a jeśli np. \(\displaystyle{ a = 2}\) . to "\(\displaystyle{ a}\)" nie idzie dalej w kodzie. ) :
2) czy \(\displaystyle{ a , b}\) są podzielne przez \(\displaystyle{ 2,3,5,7,9 ?}\)
jeśli nie, są to liczby pierwsze.
wypisz \(\displaystyle{ a}\) i " tak " jeśli jest pierwsza, jeśli nie, wypisz \(\displaystyle{ a}\) i " nie "
i " \(\displaystyle{ b}\)" i " tak " jeśli jest pierwsza, jeśli nie, wypisz\(\displaystyle{ b}\) i " nie "