[C++] Wypisywanie elementów ciągu

Spock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 14 mar 2012, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 17 razy

[C++] Wypisywanie elementów ciągu

Post autor: Spock »

Mam napisać program, który wczyta liczbę wierszy ciągu, ilość elementów ciągu a następnie jego elementy i wypisze najpierw elementy na miejscach parzystych a później nieparzystych.
Zrobiłem coś takiego, ale nie działa poprawanie.

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
using namespace std;
int tab[1000], tab1[1000];
main()
      {
        int d, n, a=0;
        cin >> d;
        for(int i=1; i<=d; i++)
        {
            cin >> n;
            a = a+n;
            for(int j=1; j<=n; j++)
            {
                if(j%2==0)
                    cin >> tab[j];
                else
                    cin >> tab1[j];
            }
        }

        for(int l=2; l<=a; l+2)
        {
            cout << tab[l] << " ";
        }
            cout << endl;

        for (int k=1; k<=a; k+2)
        {
            cout << tab1[k] << " ";
        }
      }
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, o 20:03 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

[C++] Wypisywanie elementów ciągu

Post autor: marcinz »

Przede wszystkim wczytując liczby do tablicy musisz zadbać, żeby indeks przesuwać o \(\displaystyle{ a}\), np. w 15 linii wczytujesz do elementów tablicy o indeksach od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n}\) (czyli zmieniając wyżej zmienną \(\displaystyle{ i}\) nadpisujesz wiele razy element \(\displaystyle{ tab[1]}\)). Więc masz do wyboru albo zmienić zakresy w for w linii \(\displaystyle{ 12}\) albo zmienić indeksy bezpośrednio przy wczytywaniu (linie \(\displaystyle{ 15,17}\)).
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[C++] Wypisywanie elementów ciągu

Post autor: royas »

Linie 21 i 27 - zmienna sterująca w tych pętlach nie ulega modyfikacji - pętle będą się kręcić w nieskończoność.
ODPOWIEDZ