[c] Program "notatnik"

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

[c] Program "notatnik"

Post autor: timus221 »

Witam mam do napisania program ktory wpisuje do okreslonego pliku ciag znakow z ekranu programu. Ponadto program ma wyswietlic komunikat "za dlugi tekst" gdy uzytkownik zamierza wprowadzic tekst powyzej 50 znakow , zignorowac ostatni wprowadzony zapis i kontynuowac dzialanie. Program ma konczyc pamiec po wpisaniu slowa klucza "koniec". Poki co napisalem program ,ktory kopiuje ciag znakow do pliku do momentu wcisniecia "enter" Oto kod:

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>

int main()
{

FILE *plik;
plik = fopen ("zad32.txt","w");
char r;
int ind=0;
const int rozmiar=50;
char tekst[rozmiar];

while(true)
{
	r=fgetc(stdin);
	if ((int)r==10)
	{break;}
	tekst[ind]=r;
	fprintf(plik,"%c",tekst[ind]);

	
	ind++;
	}
	fclose(plik);
}
prosze o pomoc w kolejnych krokach.
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

[c] Program "notatnik"

Post autor: vpprof »

Radzę skopiować zawartość tablicy tekst do pliku przy zamykaniu programu.

Po wpisaniu każdego znaku trzeba wywołać f-cję sprawdzającą:
  1. czy wpisany tekst jest dłuższy niż 50 znaków oraz
  2. czy na końcu wpisanego tekstu znajduje się słowo "koniec"
Jeśli zwróci wartość "prawda", to zapisać tekst w pliku i koniec.
ODPOWIEDZ