[C++] wydruki na kształt prostkąta z " x "

kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

[C++] wydruki na kształt prostkąta z " x "

Post autor: kejkun7 »

Wykorzystując funkcję LUB utwórz pętle, które tworzą następujące wydruki (zastanów się dla jakich i,j ma być wyświetlana spacja lub znak X):


1.

Kod: Zaznacz cały

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
x                         x
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
2.

Kod: Zaznacz cały

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xx                  x
x x                 x
x   x               x
x    x              x
x     x             x
x      x            x
x       x           x
x        x          x
x         x         x
x          x        x
x           x       x
x            x      x
x             x     x
x              x    x
x               x   x
x                x  x
x                 x x
x                  xx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
3.

Kod: Zaznacz cały

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xx               xx
x x             x x
x   x          x  x
x    x        x   x
x     x      x    x
x      x    x     x
x       x  x      x
x         xx      x
x         xx      x
x        x  x     x
x       x    x    x
x      x      x   x
x     x        x  x
x    x          x x
x   x            x x
x  x              x x
x x                x x
xx                  xx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
oraz 4.
2.

Kod: Zaznacz cały

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xx                  x
x x                 x
x   x               x
x    x              x
x     x             x
x      x            x
x       x           x
x        x          x
x         x         x
x          x        x
x           x       x
x            x      x
x             x     x
x              x    x
x               x   x
x                x  x
x                 x x
x                  xx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
tylko w 2 strone przekątna.

w 3. trochę nie wymiarowo mi to wyszło, ale powinna być symetria ;x.
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[C++] wydruki na kształt prostkąta z " x "

Post autor: royas »

I z czym masz problem konkretnie?
kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

[C++] wydruki na kształt prostkąta z " x "

Post autor: kejkun7 »

umiem tylko trójkąt zrobić jak w poprzednim zadaniu, albo prostokąt ale cały zapełniony " x "
więc nawet nie wiem jak 1. zrobić ; /
problem od podstaw ;x
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[C++] wydruki na kształt prostkąta z " x "

Post autor: royas »

Twój "wydruk" to obszar składający się z 20 wierszy i 20 kolumn. Górny wiersz ma nr 1, dolny 20, lewa skrajna kolumna nr 1, prawa skrajna 20. Czyli tak naprawdę masz układ współrzędnych i punkty x,y
Spróbuj opisać jakie warunki spełniają współrzędne w pierwszej linii, w ostatniej (20) linii, w pierwszej kolumnie, w ostatniej kolumnie.
kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

[C++] wydruki na kształt prostkąta z " x "

Post autor: kejkun7 »

dla \(\displaystyle{ x= 1 \wedge x = 20}\) napisz \(\displaystyle{ 20 \cdot "x"}\) ( razy )
dla pozostałych , czyli \(\displaystyle{ x>1 \wedge x < 20}\) napisz \(\displaystyle{ "x"}\)18 spacji \(\displaystyle{ "x"}\)
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[C++] wydruki na kształt prostkąta z " x "

Post autor: royas »

Dla pierwszego ten pomysł da rade, ale potem się łatwo poplątać.
Proponuję takie coś:

Kod: Zaznacz cały

for (y=1;y<=20;++y) {
    for (x=1;x<=20;++x) {
        if (y==1 
        || x == 1 
        || ...) 
            cout<<"x";
        else cout<<" ";
    } 
    cout<<endl;
}
wszystkie przykłady wymagają jedynie odpowiedniego zmodyfikowania warunku w if. x drukuje sie w pierwszej kolumnie i w pierwszym wierszu, do pkt 1 pozostaje Ci uzupełnić to o drukowanie x w ostatnim wierszu i kolumnie.
ODPOWIEDZ