[C++] trójkąt z " x "

kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

[C++] trójkąt z " x "

Post autor: kejkun7 »

za pomocą pętli utworzyć nastepujący kod wynikowy:

2 :

Kod: Zaznacz cały

         x
        xx
       xxx
      xxxx
     xxxxx
    xxxxxx
   xxxxxxx
  xxxxxxxx
 xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
oraz
3.

Kod: Zaznacz cały

xxxxxxxxxx
 xxxxxxxxx
...
        xx
         x
czyli odwrotny do 2.

na razie mam taki kod

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
 
using namespace std;
 
int main() {
    int i,j ;
    i,j=0;
for(j = 0; j < 20; j++)
{
    for (i=0; i <= j; i++) cout << " ";
    for(i = 0; i < j; i++) cout << "X";
    
    cout << endl;
}
        
        return 0;
}
tu:

jak to zrobić ?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2012, o 08:49 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Emce1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 20 lis 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 8 razy

[C++] trójkąt z " x "

Post autor: Emce1 »

Kod: Zaznacz cały

for (i=0; i <= j; i++) cout << " "; zmień na  for (i=0; i <=20-j; i++) cout << " ";
Dlaczego? W pierwszym kroku (j=1) ma zrobić \(\displaystyle{ 19}\) spacji (\(\displaystyle{ 20 - 1}\)), w drugim (j =2) ma zrobić \(\displaystyle{ 18}\) spacji (\(\displaystyle{ 20 -2}\)) itd. U ciebie robił w pierwszym kroku \(\displaystyle{ 1}\) spację, w drugim dwie itd.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2012, o 12:01 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

[C++] trójkąt z " x "

Post autor: kejkun7 »

dzięki wielkie, próbuje rozkminić jak zrobić to w 2 stronę, i chyba tak to powinno wyglądać :

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
 
using namespace std;
 
int main() {
    int i,j ;
    i,j=0;
for(j = 0; j < 20; j++)
{
    for (i=0; i <=j; i++) cout << " ";
    for(i = 0; i < 20 -j; i++) cout << "X";
   
    cout << endl;
}
       
        return 0;
}

a z 1 postu

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
 
using namespace std;
 
int main() {
    int i,j ;
    i,j=0;
for(j = 0; j < 20; j++)
{
    for (i=0; i <= 20 -j; i++) cout << " ";
    for(i = 0; i < j; i++) cout << "X";
   
    cout << endl;
}
       
        return 0;
}
 
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[C++] trójkąt z " x "

Post autor: royas »

Zauważ, że w 2. gdybyś numerował wiersze malejąco, to wypisujesz " " gdy numer kolumny jest mniejszy od numeru wiersza, a "x" w przeciwnym przypadku.

W 3. właściwie tak samo tylko numerujesz wiersze rosnąco.

Wystarczy Ci struktura

Kod: Zaznacz cały

for wiersze
   for kolumny
      if ... wypisz " "
      else wypisz "x"
ODPOWIEDZ