Jak to ruszyć? Proszę o pomoc.Z jednakowych prostokątnych płytek o całkowitych rozmiarach W´H można ułożyć kwadrat
na nieskończenie wiele sposobów.
Zadanie
Napisz program, który dla zadanych rozmiarów W´H płytki obliczy najmniejszą liczbę takich
płytek niezbędnych do ułożenia kwadratu.
[C] Ile trzeba prostokątów by utworzyć z nich kwadrat?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
[C] Ile trzeba prostokątów by utworzyć z nich kwadrat?
Jest to zadanie na informatykę. Nie jestem pewien czy to dobry dział. Potrzebuje algorytmu.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2012, o 00:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
[C] Ile trzeba prostokątów by utworzyć z nich kwadrat?
pierwsze podejście może być takie: układamy płytki na prostokątnej siatce. Bok kwadratu to najmniejsza wspólna wielokrotność \(\displaystyle{ W}\) i \(\displaystyle{ H}\). Liczba potrzebnych płytek to \(\displaystyle{ n=\frac{NWW(H,W) ^{2} }{H \cdot W}}\)
Ostatnio zmieniony 10 gru 2012, o 17:00 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach