[Algorytmy] Współczynniki kierunkowe

Baridiusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 gru 2012, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

[Algorytmy] Współczynniki kierunkowe

Post autor: Baridiusz »

Punkt \(\displaystyle{ M}\) i punkt \(\displaystyle{ S}\) są równo oddalone od prostej l (po środku jest droga, a po przeciwnych punkty).

Podając współrzędne (\(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)) pkt. \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ S}\) należy wyznaczyć współczynnik kierunkowy i współczynnik liczbowy prostej (\(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) z równania \(\displaystyle{ y=a \cdot x+b}\)) złożonej z punktów równoodległych od punktów \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ S}\).
Ostatnio zmieniony 7 gru 2012, o 19:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[Algorytmy] Współczynniki kierunkowe

Post autor: royas »

182953.htm
Baridiusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 gru 2012, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

[Algorytmy] Współczynniki kierunkowe

Post autor: Baridiusz »

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;
 
int main(){
int n;
cin>>n;
float x1,y1,x2,y2,ka,kb;
for (int i=0;i<n;i++){
cin >>x1>>y1>>x2>>y2;
ka=(y2-y1)/(x2-x1);
kb=y2-x2*ka;
 
cout <<ka<<" "<<kb<<endl;
}
 
return 0;
 
}
To jest złe
Ostatnio zmieniony 8 gru 2012, o 15:56 przez Baridiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[Algorytmy] Współczynniki kierunkowe

Post autor: royas »

Obliczyłeś jedynie parametry prostej przechodzącej przez dane punkty. Masz obliczyć coś innego. Wszystko jest w podanym wątku.
Do tego masz niezdefiniowane zmienne a,b
Baridiusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 gru 2012, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

[Algorytmy] Współczynniki kierunkowe

Post autor: Baridiusz »

Zrobione// dzięki
ODPOWIEDZ