[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
Witam chciałbym otworzyć link z jakąś podstroną lub stroną www w określonym miejscu na stronie.
Tzn może precyzyjniej:
Układ stronki mam podzielony na bloki <div>
np coś takiego:
<div class=jeden> coś tam </div>
<div class=dwa> coś tam </div>
<div class=trzy> coś tam </div>
I teraz mam porobione przyciski w bloku jeden typu:
< a hrew="jakiś link"> coś tam </a>
i teraz chcę ten "jakiś link" otworzyć w bloku dwa tak żeby nic z niego nie wyskoczyło,
i jeżeli otworzona stronka będzie większa niż blok dwa pasuje mi żeby pojawiły się płynne suwaczki...
Przy pomocy "framesetów" umiałem to zrobić ale nie wiem jak z tymi divami...
Dzięki za pomoc
Tzn może precyzyjniej:
Układ stronki mam podzielony na bloki <div>
np coś takiego:
<div class=jeden> coś tam </div>
<div class=dwa> coś tam </div>
<div class=trzy> coś tam </div>
I teraz mam porobione przyciski w bloku jeden typu:
< a hrew="jakiś link"> coś tam </a>
i teraz chcę ten "jakiś link" otworzyć w bloku dwa tak żeby nic z niego nie wyskoczyło,
i jeżeli otworzona stronka będzie większa niż blok dwa pasuje mi żeby pojawiły się płynne suwaczki...
Przy pomocy "framesetów" umiałem to zrobić ale nie wiem jak z tymi divami...
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 6 gru 2012, o 15:03 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
A jak spozycjonować iframe, żeby pojawiło się na miejscu starego diva?-- 6 grudnia 2012, 12:35 --Hmm wiem że da się to zrobić za pomocą samych divów
chodzi mi o taki efekt jak tu:
... jasnie.htm
chodzi mi o taki efekt jak tu:
... jasnie.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
Tak na start może tak:
Kod: Zaznacz cały
<script>
function oc (href) {
var old,ifr,bdy;
bdy=document.getElementById("bdy")
old=document.getElementById("abc");
ifr=document.createElement("iframe");
ifr.id="abc";
ifr.src=href;
bdy.replaceChild(ifr,old);
}
</script>
<style>
#abc{width:400px; height:300px;border:solid thick black}
</style>
<body id="bdy">
<div id="abc">cos</div>
<div>
<a href="#" onclick="oc('http:////jakis.link.com.pl')">link</a>
</div>
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
Wszystko by było oki tylko na początku widać że tworzy się ramka iframe a potem link rozlewa się na całą stronę a powinien iść do tego diva a tam sie nie osadza w nim <div id="abc">cos</div>-- 6 grudnia 2012, 15:58 --Po prostu nie leży stronka: http:////jakis.link.com.pl w kontenerze utworzonym tylko zapełnia całą stronę i przyciskiem nawigacyjnym w przeglądarce trzeba się cofać do początku
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
Ale wpisałeś tam jakiś poprawny adres? Coś jak mówisz to się dzieje w IE jeśli adres nie ma poprawnej formy. Nie wiem czemu napisałem tam '////', wpisz poprawny adres to pod aktualnymi przeglądarkami będzie działać.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
Oczywiście że napisałem adres poprawny testowałem na interii i google ale strona się rozlewa,
a testowałem też na firefoxie i zawsze tak samo!
a testowałem też na firefoxie i zawsze tak samo!
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
Musiałeś coś pozmieniać za bardzo. Może wpisałeś adres do href a nie do onclick...
Google nie powinno w ogóle się załadować do iframe'a bo mają ustawione X-Frame-Options' na 'SAMEORIGIN'.
Sprawdzałem na chrome,IE,opera,FF: działa. Jedynie na IE ramka wydłuża się o parę pikseli.
Google nie powinno w ogóle się załadować do iframe'a bo mają ustawione X-Frame-Options' na 'SAMEORIGIN'.
Sprawdzałem na chrome,IE,opera,FF: działa. Jedynie na IE ramka wydłuża się o parę pikseli.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
No nie wiem dokładnie taką mam postać pliku po przeróbce i strona się rozlewa na całość:
Może czegoś nie widzę
<html>
<head>,knklj </head>
<script>
function oc (href) {
var old,ifr,bdy;
bdy=document.getElementById("bdy")
old=document.getElementById("dwa");
ifr=document.createElement("iframe");
ifr.id="jeden";
ifr.src=href;
bdy.replaceChild(ifr,old);
}
</script>
<style>
#dwa{width:400px; height:300px;border:solid thick black; overflow: auto;}
</style>
<body id="bdy">
<div id="jeden" style="width:50px;height:50px;background-color:silver;">
<a href="#" onclick="oc('')">link</a>
</div>
<div id="dwa">
cos
</div>
</body>
</html>
Może czegoś nie widzę
<html>
<head>,knklj </head>
<script>
function oc (href) {
var old,ifr,bdy;
bdy=document.getElementById("bdy")
old=document.getElementById("dwa");
ifr=document.createElement("iframe");
ifr.id="jeden";
ifr.src=href;
bdy.replaceChild(ifr,old);
}
</script>
<style>
#dwa{width:400px; height:300px;border:solid thick black; overflow: auto;}
</style>
<body id="bdy">
<div id="jeden" style="width:50px;height:50px;background-color:silver;">
<a href="#" onclick="oc('')">link</a>
</div>
<div id="dwa">
cos
</div>
</body>
</html>
Ostatnio zmieniony 6 gru 2012, o 23:18 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
zamień
ifr.id="abc";
na ifr.id="dwa";
żeby iframe złapał styl dla #dwa- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
jest teraz tak ale dalej to samo:
<html>
<head>,knklj </head>
<script>
function oc (href) {
var old,ifr,bdy;
bdy=document.getElementById("bdy")
old=document.getElementById("dwa");
ifr=document.createElement("iframe");
ifr.id="dwa";
ifr.src=href;
bdy.replaceChild(ifr,old);
}
</script>
<style>
#dwa{width:400px; height:300px;border:solid thick black; overflow: auto;}
</style>
<body id="bdy">
<div id="jeden" style="width:50px;height:50px;background-color:silver;">
<a href="#" onclick="oc('')">link</a>
</div>
<div id="dwa">
cos
</div>
</body>
</html>
<html>
<head>,knklj </head>
<script>
function oc (href) {
var old,ifr,bdy;
bdy=document.getElementById("bdy")
old=document.getElementById("dwa");
ifr=document.createElement("iframe");
ifr.id="dwa";
ifr.src=href;
bdy.replaceChild(ifr,old);
}
</script>
<style>
#dwa{width:400px; height:300px;border:solid thick black; overflow: auto;}
</style>
<body id="bdy">
<div id="jeden" style="width:50px;height:50px;background-color:silver;">
<a href="#" onclick="oc('')">link</a>
</div>
<div id="dwa">
cos
</div>
</body>
</html>
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
Po prostu niektóre strony mają skrypty zabezpieczające je przed wyświetlaniem w iframe.
Spróbuj sobie z jakąś swoją podstroną czy coś.
Spróbuj sobie z jakąś swoją podstroną czy coś.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
[HTML] Otwieranie linku w określonym miejscu na stronie
Zgadza się np strona matematyka pl wchodzi i się nie rozlewa,
ale np. jakiś plik html z mojego dysku wcale się nie ładuje tzn. nic się nie dzieje po kliknięciu myszką...
-- 7 grudnia 2012, 10:53 --
Na wczytanie pliku może jest inna formułka
-- 7 grudnia 2012, 10:57 --
Oki spoko otwiera się-- 7 grudnia 2012, 11:14 --Zastanawiam się jeszcze czy taki efekt można uzyskać bez użycia iframe?
I wtedy wszystko bez wyjątku wpadałoby do niego
ale np. jakiś plik html z mojego dysku wcale się nie ładuje tzn. nic się nie dzieje po kliknięciu myszką...
-- 7 grudnia 2012, 10:53 --
Na wczytanie pliku może jest inna formułka
-- 7 grudnia 2012, 10:57 --
Oki spoko otwiera się-- 7 grudnia 2012, 11:14 --Zastanawiam się jeszcze czy taki efekt można uzyskać bez użycia iframe?
I wtedy wszystko bez wyjątku wpadałoby do niego