[Pascal] Iloczyn liczb parzystych i nieparzystych

AleNudy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 wrz 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorska

[Pascal] Iloczyn liczb parzystych i nieparzystych

Post autor: AleNudy »

Witam.Mam do napisania 2 programy: podajacy iloczyn wpisanych n liczb parzystych i nieparzystych.O ile zsumowaniem jeszcze jakos sobie poradziłem o tyle z mnożeniem mam problem.Mozecie podrzucic jak powinien poprawnie wygladac taki programik?
pozdrawiam

Mała aktualizacja.udało mi sie stworzyc cos takiego, co w niby podaje iloczyn liczb parzystych ale cos nieparzystych nie moge przebrnac.za duzo dzis nauki i wszystko juz mi sie miesza.help :(

Kod: Zaznacz cały

Program iloczyn;
uses crt;
var
i,n, wynik: longint;
begin
clrscr;
wynik:=1;
writeln('Podaj liczbe parzysta');
read(n);
for i:=1 to n do
if i mod 2=0 then
wynik:=wynik*i;
writeln('iloczyn=',wynik );
readln;
readln;
end.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

[Pascal] Iloczyn liczb parzystych i nieparzystych

Post autor: mostostalek »

nie bardzo rozumiem co masz na wejściu.. Twój program mnoży wszystkie liczby parzyste od 1 do n a to chyba nie o to chodziło??
AleNudy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 wrz 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorska

[Pascal] Iloczyn liczb parzystych i nieparzystych

Post autor: AleNudy »

Tak.na mnozyc parzyste do n wartosci.teraz musze napisac taki sam ale z nieparzystymi i gdzies sie zakrecilem i nie liczy tak jak powinien
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

[Pascal] Iloczyn liczb parzystych i nieparzystych

Post autor: mostostalek »

wystarcz zmienić i mod 2=0 na i mod 2=1..
AleNudy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 wrz 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorska

[Pascal] Iloczyn liczb parzystych i nieparzystych

Post autor: AleNudy »

A ja sie tak okombinowalem :-D dzieki kolego.pomrocznosc jasna dalej grasuje
ODPOWIEDZ