Witam serdecznie,
Rozpocząłem naukę Informatyki na studiach i o ile z matematyką nie mam problemów, to mam problem z innym przedmiotem. Otóż mamy liczbę dziesiętną np. 37 i -37 i mam przedstawić ją w postaci kodu U1 i U2. Nie mam pojęcia jednak jak to zrobić Szukałem po Internecie, nic jednak nie znalazłem. Mógłby mi ktoś na przykładach wytłumaczyć o co chodzi, jak to liczyć? Od dawna mam z tym problem i nie zapowiada się na zmiany. Z innymi przedmiotami nie mam żadnych problemów, programowanie idzie mi świetnie, cała reszta też. Ale te kody...
Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
pozdrawiam
[Systemy liczbowe]Wytłumaczenie kodów U1 i U2 na przykładach
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Montpellier/Gniezno
[Systemy liczbowe]Wytłumaczenie kodów U1 i U2 na przykładach
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 21:29 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
[Systemy liczbowe]Wytłumaczenie kodów U1 i U2 na przykładach
To najpierw U2:
\(\displaystyle{ 37=0 \cdot (-2^7)+0 \cdot 2^6+1 \cdot 2^5+0\cdot 2^4+0 \cdot 2^3 +1 \cdot 2^2+0 \cdot 2^1+1 \cdot 2^0=00100101_{\text{U2}}}\)
Zamieniając na przeciwną, tj na \(\displaystyle{ -37}\) najpierw dokonujemy inwersji bitów, a następnie zwiększamy wynik o \(\displaystyle{ 1}\)
\(\displaystyle{ 37=0 \cdot (-2^7)+0 \cdot 2^6+1 \cdot 2^5+0\cdot 2^4+0 \cdot 2^3 +1 \cdot 2^2+0 \cdot 2^1+1 \cdot 2^0=00100101_{\text{U2}}}\)
Zamieniając na przeciwną, tj na \(\displaystyle{ -37}\) najpierw dokonujemy inwersji bitów, a następnie zwiększamy wynik o \(\displaystyle{ 1}\)