[MATLAB] Obsługa stringów

jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[MATLAB] Obsługa stringów

Post autor: jeth »

Witam,
problem banalny, ale dopiero zaczynam zabawę z Matlabem. Mam takie coś:

Kod: Zaznacz cały

    auto1 = input('Podaj markę pierwszego samochodu: ','s'); 
    auto2 = input('Podaj markę drugiego samochodu: ','s');
    auto3 = input('Podaj markę trzeciego samochodu: ','s');
Potem muszę pobrać od użytkownika relację preferencji danych samochodów (czyli jeśli użytkownik poda np. Audi, BMW i Mercedes, to potem program go jeszcze zapyta o preferencje, np. Audi woli 5 razy bardziej niż BMW, Mercedesa 3 razy bardziej niż Audi, itd.) i teraz jak te nazwy tych podanych przez użytkownika samochodów wrzucić do takich inputów:

Kod: Zaznacz cały

    p1 = input('Podaj relację pierwszego samochodu do drugiego: ');
    p2 = input('Podaj relację pierwszego samochodu do trzeciego');
    p3 = input('Podaj relację trzeciego samochodu do pierwszego');
Czyli, żeby w tych inputach powyżej nie było tekstu w stylu 'relacja pierwszego samochodu do drugiego' tylko np. relacja Audi do BMW.
Jak to zrobić?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

[MATLAB] Obsługa stringów

Post autor: pyzol »

To może pójść jakoś tak:

Kod: Zaznacz cały

 p1 = input('Podaj relację ' auto1 ' do ' auto2);
Możesz próbować też jakoś skleić:

Kod: Zaznacz cały

zdanie1= ['podaj relację ', auto1, ' do ' auto2];
p1 = input(zdanie1);

Coś w tym stylu, nie mam matlaba to nie sprawdzę.
jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[MATLAB] Obsługa stringów

Post autor: jeth »

Ta pierwsza opcja niestety nie działa (próbowałem już tak wcześniej, tylko zapomniałem napisać ;) )
'Unexpected MATLAB expression.'

Ale ta druga działa jak należy, bardzo dziękuję! :)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

[MATLAB] Obsługa stringów

Post autor: pyzol »

To w takim razie zadziałać powinna taka:

Kod: Zaznacz cały

p1 = input(['Podaj relację ', auto1, ' do ', auto2]);
jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[MATLAB] Obsługa stringów

Post autor: jeth »

No tak, ta również działa
ODPOWIEDZ