[Pascal] Program lotto

musol22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 8 lis 2009, o 11:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

[Pascal] Program lotto

Post autor: musol22 »

problem tkwi w tym że nie wiem jak wyswietlić wylosowane liczby przez komputer ,

Kod: Zaznacz cały

program loto;
const
  ileLiczb= 6;
  maxLiczba=49;
type
  liczba=1..maxliczba;
  tZaklad=array[1..ileLiczb] of liczba;

procedure pobranieLiczb(var z:tZaklad);
var i:integer;
begin
  writeln('podaj 6 cyfr');
  for i:=1 to ileLiczb do
    readln(z[i])
end;

procedure losowanie(var z:tZaklad);
var i,j:integer;
begin
  for i:=1 to ileLiczb do
    repeat
      z[i]:=1+random(maxLiczba+1);
      j:=1;
      while j<i do
        if z[j]=z[i]
          then break
          else inc(j);
    until j>=i ;
end;

function ileTrafien(c, k: tZaklad):integer;
var trafione, i, j:integer;
begin
  trafione:=0;
  for i:=1 to ileLiczb do
    for j:=1 to ileLiczb do
      if c[i]=k[j] then
        inc(trafione);
  ileTrafien:=trafione;
  writeln('trafione liczby',trafione);
end;

var
  moje, komputera: tZaklad;
  trafione: byte;

begin
  randomize;
  pobranieLiczb(moje);
  losowanie(komputera);
  trafione:=ileTrafien(moje, komputera);
  writeln(trafione);
  readln;
end.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, o 20:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi code.
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[Pascal] Program lotto

Post autor: royas »

O coś takiego chodzi?

Kod: Zaznacz cały

for i:=1 to ileLiczb do writeln(komputera[i])
ODPOWIEDZ