[C/C++] Wczytywanie stringa/chara jako hex

Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

[C/C++] Wczytywanie stringa/chara jako hex

Post autor: miki999 »

Szanowni Bracia i Siostry,

mam sobie jakiś plik, powiedzmy plik.txt, w którym znajduje się przykładowo napis: A7B46201.
Chciałbym wczytać te dane, aby z automatu otrzymać w tablicy char:

Kod: Zaznacz cały

Dane[1]= 0xA7;
Dane[2]= 0xB4;
Dane[3]= 0x62;
Dane[4]= 0x01
Istnieje jakaś skrócona metoda na to? Nie chodzi mi o elegancję lub algorytm, tylko o szybkie rozwiązanie, które z pewnością istnieje


Będę wdzięczny za pomoc.


Pozdrawiam.
abc666

[C/C++] Wczytywanie stringa/chara jako hex

Post autor: abc666 »

Kod: Zaznacz cały

int main() {


unsigned char dane[4];
char buf[5], chars[9];

scanf("%s", chars);

for(int i=0;i<4;i++){
  sprintf(buf, "0x%c%c", chars[2*i], chars[1+2*i]);
  sscanf(buf, "%hhx", &dane[i]);
}
for(int i=0;i<4;i++) {
  printf("%x.", dane[i]);
}

return 0;

}
Jakieś takie na szybko.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

[C/C++] Wczytywanie stringa/chara jako hex

Post autor: miki999 »

Wypróbuję, dzięki.
ODPOWIEDZ