[Metody numeryczne][Mathematica] Naprężenie styczne

solaris159
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2012, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

[Metody numeryczne][Mathematica] Naprężenie styczne

Post autor: solaris159 »

Witam
Mam do zrobienia następujące zadanie :
Naprężenie styczne \(\displaystyle{ h(\lambda)}\) indukowane wzdłuż osi z gdy dwie kule obciążone ładunkiem F ( wielkość ta jest ukryta w definicji \(\displaystyle{ h(\lambda)}\) ) są w kontakcie ze sobą dana jest (przy pewnych założeniach) wzorem \(\displaystyle{ h(\lambda)= \frac{0.75}{1+ x^{2} } +0.65λ*ArcTan[ \frac{1}{\lambda} ]-0.65}\). Napisać program znajdujący metodą Halleya wartość \(\displaystyle{ \lambda}\), przy której naprężenie styczne jest największe.


I właśnie nie wiem czy dobrze myślę. Czy należy policzyć pierwszą i drugą pochodną, obliczyć miejsca zerowe funkcji i skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ g(x)=x - \frac{f(x)}{f'(x)} * (|1- \frac{f(x)*f"(x)}{2((f'(x))^2} |)^{(-1)}}\) , podstawić do niego moje miejsca zerowe i to jest rozwiązaniem ?

Każda pomoc mile widziana, dziękuję z góry
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 20:16 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ