[Pascal] Budowa trójkąta z gwiazdek
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleśnica
- Podziękował: 2 razy
[Pascal] Budowa trójkąta z gwiazdek
Witam mam problem z napisaniem programu w Pascalu pozwalającego na budowę trójkąta, różnoramiennego. Trójkąt równoramienny skonstruowałem bez problemu, ale algorytmu na stworzenie trójkąta różnoramiennego nie jestem w stanie wymyślić. Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
[Pascal] Budowa trójkąta z gwiazdek
A masz jakieś dane wejściowe, np. długości poszczególnych boków trójkąta?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 04:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 3 razy
[Pascal] Budowa trójkąta z gwiazdek
Co to znaczy "program w Pascalu pozwalający na budowę trójkąta"?
Program ma poprzez wyprowadzenie gwiazdek na konsoli pokazać trójkąt
w trybie tekstowym? Przedstaw Twoje rozwiązanie dla trójkąta równoramiennego,aby można
było zrozumieć , o co mniej więcej chodzi.
Program ma poprzez wyprowadzenie gwiazdek na konsoli pokazać trójkąt
w trybie tekstowym? Przedstaw Twoje rozwiązanie dla trójkąta równoramiennego,aby można
było zrozumieć , o co mniej więcej chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleśnica
- Podziękował: 2 razy
[Pascal] Budowa trójkąta z gwiazdek
Dokladnie tak. Ma byc to program ktory poprzez wyprowadzenie gwiazdek na konsoli ma pokazac trojkata w trybie tekstowym. Uzytkownik programu ma podac dowolna dlugosc podstawy i wysokosci tego trojkata. Zadanie to zadal mi moj informatyk, prosze was o pomoc bo nie jestem pewien czy mozliwe jest napisanie takiego trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 04:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 3 razy
[Pascal] Budowa trójkąta z gwiazdek
Nadal niedokładnie opisujesz zagadnienie
Np. trójkąt o podstawie 9 i wys. 5 może róZnie wyglądać
*
***
*****
*******
*********
.......*
......***
....*****
..*******
*********
Np. trójkąt o podstawie 9 i wys. 5 może róZnie wyglądać
*
***
*****
*******
*********
.......*
......***
....*****
..*******
*********
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[Pascal] Budowa trójkąta z gwiazdek
Możliwości doprecyzowania jest wiele. Możesz spróbować napisać coś takiego:
Możliwe, że gdzieś jest drobny błąd z indeksami. Aha trójkąt rysuje się podstawą do góry. Ale łatwo to zmienić.
A. Mój błąd. Przeczytałem, że chodzi o równoramienny o podanej wysokości i podstawie.
Kod: Zaznacz cały
wysokosc, podstawa,i,j,cleft,cright:integer
left, right, dx :real
dx:=(podstawa/wysokosc)/2
left=0
right=podstawa
for i:=1 to wysokosc
cleft=floor(left)
cright=ceil(right)
for j:=0 to podstawa-1
if j>=cleft and j<cright then write('*')
else write(' ')
left=left+dx
rifht=right+dx
writeln
A. Mój błąd. Przeczytałem, że chodzi o równoramienny o podanej wysokości i podstawie.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, o 16:25 przez royas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleśnica
- Podziękował: 2 razy
[Pascal] Budowa trójkąta z gwiazdek
tak ma wyglądać przykładowy trójkąt:
*
***
*****
*******
*********-- 14 lis 2012, o 16:42 --wyskoczył mi błąd identifier not found "ceil"
*
***
*****
*******
*********-- 14 lis 2012, o 16:42 --wyskoczył mi błąd identifier not found "ceil"
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[Pascal] Budowa trójkąta z gwiazdek
ceil jest w module math.
Ale zarys programu powyżej rysuje trójkąt równoramienny. Żeby rysował taki jak chcesz musisz go trochę uprościć.
Ale zarys programu powyżej rysuje trójkąt równoramienny. Żeby rysował taki jak chcesz musisz go trochę uprościć.