[Maple] Metoda różnic skończonych

kasiunia206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 lis 2011, o 14:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

[Maple] Metoda różnic skończonych

Post autor: kasiunia206 »

Witam , mam problem z zapisem równania w Maple, bo mam dane równanie \(\displaystyle{ v(x,y)=6xy(1-y)-2x^3}\)
gdzie \(\displaystyle{ \frac{ \partial ^2u(x,y)}{dx^2}+\frac{ \partial ^2u(x,y)}{dy^2}=v(x,y)}\)
\(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\) , gdzie
w-nek brzegowy dla \(\displaystyle{ x=0}\) jest \(\displaystyle{ \alpha =1, \beta =0 , \gamma= 0}\), a dla \(\displaystyle{ x=1}\) jest \(\displaystyle{ \alpha=1, \beta=0, \gamma =y(1-y)}\)
Jak do tych danych mam zastosować metodę różnic skończonych ?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2012, o 21:39 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ