Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Wszelkie operacje mają zostać zrealizowane w oparciu o funkcje. Tablica ma być zadeklarowana w funkcji main. Oczekiwane funkcje:
Wypełnienie tablicy o podanym rozmiarze losowymi liczbami z przedziału podawanego przez argumenty funkcji.
Sumowanie określonej ilości liczb znajdujących się w tablicy i zwrot wyniku.
Wypisywanie zawartości tablicy.
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
#include <cmath>
using namespace std;
int wylosujLiczby(int* t, int n, int min, int max)
{
srand(time(0));
t[n]=rand()%(max-min+1)+min;
return t[n];
}
void wypiszLiczby(int* t, int n)
{
int i;
for (i=0;i<n;++i)
cout << t[i] << endl;
}
int obliczSume(int* t, int n)
{
int i, suma=0;
for(i=0;i<n;++i)
suma += t[i];
return suma;
}
int main()
{
int* tablica, x;
int suma=0;
int p1=4, p2=10;
x=wylosujLiczby(tablica, 999, p1, p2);
wypiszLiczby(x, 999);
suma=obliczSume(tablica, 999);
cout << "Suma wylosowanych liczb: " << suma << endl;
system("pause");
return 0;
}