[Perl] Dopisanie zer do wierszy w pliku

Mat.Monia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

[Perl] Dopisanie zer do wierszy w pliku

Post autor: Mat.Monia »

Mam plik liczby.txt, w ktorych znajduja sie liczby. Wiersze sa roznaje dlugosci, dlatego tez chcialabym te krotsze wypelnic zerami.

Kod: Zaznacz cały

open (W, '>>liczby.txt'); while (<W>) {
  $line=$_;
  print $line ;
 $row=$row+1;

 foreach (@col){     #@col jest to wczesniej zdefiniowana tablica z ilosciami kolumn w pliku
    if ($_<$max){     
      $diff=$max-$_;
   $line=$line." 0 " x $diff ;
    }
 }

close(W);
print "ilos linii $row \n";

 }
close(W);
Czy moglibyscie mi wskazac gdzie sa mje bledy w rozumowaniu?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, o 17:29 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ