[Excel] Wyznaczenie zależności prędkości od czasu

AleNudy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 wrz 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorska

[Excel] Wyznaczenie zależności prędkości od czasu

Post autor: AleNudy »

Witam.Dostałem zadanie z fizyki do zrobienia a ponieważ z excela jestem noga, w ogóle nie wiem jak sie za to zabrać. Dostałem wytyczne i dane w txt.
1. Traktując tę tablicę jako zależność położenia (prawa kolumna) od czasu (lewa kolumna) - wyznaczyć zależność prędkości od czasu.
Odesłać plik w Excelu z obliczeniami i 2 wykresami: położenie=f(czasu), a pod nim prędkość=f(czasu).

2. Traktując tę tablicę jako zależność przyśpieszenia (prawa kolumna) od czasu (lewa kolumna) - wyznaczyć zależność prędkości od czasu.
Odesłać plik w Excelu z obliczeniami i 3 wykresami: przyśpieszenie=f(czasu), pod nim prędkość=f(czasu), a jeszcze pod nim pochodną prędkości (w celu przekonania się, czy wykres pochodnej prędkości ma przebieg taki sam jak funkcja wyjściowa, czyli przyśpieszenie=f(czasu)).
jak napisałem powyżej kompletnie nie wiem jak to zrobić w excelu. Wykresy wychodzą mi jakieś dziwne Pewnie coś zle robie.Może coś podpowiecie?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 19:57 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
ODPOWIEDZ