[Pascal] Prosty ciąg arytmetyczny

AleNudy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 wrz 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorska

[Pascal] Prosty ciąg arytmetyczny

Post autor: AleNudy »

Witam. Muszę zrobić z informatyki programik zliczający prosty ciąg arytmetyczny ( np:wpiszę 10, ma zliczać 1+2+3+...+10=55). Niestety, jak to na zaocznych i wszystko na slajdzie, idzie mi to dość ciężko, bo efekt końcowy nie jest zadawalający. Moglibyście mi podrzucić jak powinien on poprawnie wyglądać?
pozdrawiam
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

[Pascal] Prosty ciąg arytmetyczny

Post autor: pawellogrd »

Przykladowo tak:

Kod: Zaznacz cały

program test;
var i, x, n: integer;
begin
  readln(x);
  n:=0;
  for i:=1 to x do
    begin
    n:=n+i;
    end;
  writeln('Obliczona wartosc ciagu to: ',n);
end.
AleNudy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 wrz 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorska

[Pascal] Prosty ciąg arytmetyczny

Post autor: AleNudy »

cos wyrzuca Twój program mi :( Ale zaraz po napisaniu posta dostałem olśnienia i mój program zadziałał :)

Kod: Zaznacz cały

Program suma;
var
i,s,n:integer;
begin
writeln('podaj do ilu sumowac');
readln(n);
s:=0;
for i:=1 to n do
s:=s+i;
writeln(s);
readln;
end.
ale nie mogę zrobić tak, żeby nie podawał mi od razu sumy a liczył je w słupkach jak na wykładzie:
np: 10 to:
1
3
6
10
15
...
co w moim programie muszę dodać?
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

[Pascal] Prosty ciąg arytmetyczny

Post autor: pawellogrd »

Twój program jest identyczny jak mój, masz tylko inne nazwy zmiennych, poza tym to jest identyczny program (swoją drogą kod przed wrzuceniem testowałem w kompilatorze dla pewności niezrobienia błędu) ;)

Jeśli chcesz wyświetlać kolejne wyniki to przenieś wyświetlanie wyniku aktualnej sumy (u Ciebie zmienna s) do pętli (z tym, że teraz w pętli masz więcej niż jedną linię kodu, więc musisz ją ująć pomiędzy begin oraz end;) czyli:

Kod: Zaznacz cały

Program suma;
var
i,s,n:integer;
begin
writeln('podaj do ilu sumowac: ');
readln(n);
s:=0;
for i:=1 to n do
begin
s:=s+i;
writeln(s);
end;
readln;
end.
AleNudy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 wrz 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorska

[Pascal] Prosty ciąg arytmetyczny

Post autor: AleNudy »

Dziękuję za programik i wytłumaczenie.Śmiga jak chciałem (pewnie coś u mnie zawaliło, pewnie dlatego się wysypał)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ