Minimalizacja funkcji z tablic Karnaugh

przem93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 17 lis 2011, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Minimalizacja funkcji z tablic Karnaugh

Post autor: przem93 »

Witam. Mam taką minimalizacje do MPK na bramkach NAND(takie było zadanie gdyby nie polecenie zrobiłbym MPD).Niestety w programi wychodzi mi zły wynik, prosze o pomoc w znalezieniu błędu, siedze już nad tym drugi dzien.
\(\displaystyle{ MPK= (!X _{2}+X_{3}) \cdot (X_{2}+!X_{3}+!X_{4}) \cdot (!X_{1}+!X_{2}+X_{4}) \cdot (X_{1}+X_{3}+X_{4})}\)



witekkq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2007, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

Minimalizacja funkcji z tablic Karnaugh

Post autor: witekkq »

Zminimalizuj wzgledem zer w tabeli, a nie względem jedynek(odwrotnie będą wszystkie negacje w Twojej funkcji MPK). Wtedy przy "odwrotnym" wpisywaniu w takim schemacie (nand + nand + inv) powinno być ok.
przem93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 17 lis 2011, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Minimalizacja funkcji z tablic Karnaugh

Post autor: przem93 »

Mam tak zrobione i niestety nadal nie działa.
witekkq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2007, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

Minimalizacja funkcji z tablic Karnaugh

Post autor: witekkq »

MPK i schemat masz jednak na odwrót zapisane... bo jak masz zaznaczone zera i w x1 masz zero to piszesz z negacją...
przem93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 17 lis 2011, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Minimalizacja funkcji z tablic Karnaugh

Post autor: przem93 »

Czyli jak mam:
\(\displaystyle{ !X_{1}}\)
to pozostawiam:
\(\displaystyle{ !X_{1}}\)

czy jak?
Bo ja to do tej pory rozumiałem że jak mam np:
\(\displaystyle{ !X_{1}}\)
to zmieniam na:
\(\displaystyle{ X_{1}}\)

a jak mam:
\(\displaystyle{ X_{1}}\)
to zmieniam na:
\(\displaystyle{ !X_{1}}\)
witekkq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2007, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

Minimalizacja funkcji z tablic Karnaugh

Post autor: witekkq »

Minimalizujesz względem 0 w tabeli więc MPK wygląda tak
\(\displaystyle{ MPK= (X _{2}+!X_{3}) \cdot (!X_{2}+X_{3}+X_{4}) \cdot (X_{1}+X_{2}+!X_{4}) \cdot (!X_{1}+!X_{3}+!X_{4})}\)

i tworząć układ na takiej zasadzie jak twój, tzn nand, nand zbiorczy i inwerter podajesz negacje tak jak to robiłeś, tylko funkcję minimalizowałeś względem 1 jak w MPD tak na moje oko.
ODPOWIEDZ