Przeglądam internet drugą godzinę, ale nic nie znalazłem
Czy Matlab zawiera funkcję do obliczania całki wykorzystując dwupunktową kwadraturę Gaussa?
[MATLAB] Dwupunktowa kwadratura Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
[MATLAB] Dwupunktowa kwadratura Gaussa
Sam możesz sobie zaimplementować:
\(\displaystyle{ \int_{-1}^1 f(x)\,\dd x\approx f\left(-\frac{\sqrt{3}}{3}\right)+f\left(\frac{\sqrt{3}}{3}\right)}\)
Na dowolnym przedziale \(\displaystyle{ [a,b]}\) odpowiednią kwadraturę dostajemy przez stosowne podstawienie. Wobec tego wystarczy rozważać kwadraturę Gaussa-Legendre'a, czyli kwadraturę Gaussa na \(\displaystyle{ [-1,1]}\).
\(\displaystyle{ \int_{-1}^1 f(x)\,\dd x\approx f\left(-\frac{\sqrt{3}}{3}\right)+f\left(\frac{\sqrt{3}}{3}\right)}\)
Na dowolnym przedziale \(\displaystyle{ [a,b]}\) odpowiednią kwadraturę dostajemy przez stosowne podstawienie. Wobec tego wystarczy rozważać kwadraturę Gaussa-Legendre'a, czyli kwadraturę Gaussa na \(\displaystyle{ [-1,1]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
[MATLAB] Dwupunktowa kwadratura Gaussa
Nie wiem, bo nie znam Matlaba. Wypowiedziałem się, gdyż dwupunktowa kwadratura Gaussa jest niezmiernie łatwa do implementacji w każdym sensownym języku. Mniej czasu straciłbym na napisanie własnej funkcji niż na szukanie