[systemy liczbowe] u2
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[systemy liczbowe] u2
Jak wygląda konwersja liczb dziesiętnych do binarnych w U2? ujemnych i dodatnich, czy to jest tak jak w naturalnym tylko dodania potem na najstarszym bicie 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
[systemy liczbowe] u2
kod binarny: wiadomo
\(\displaystyle{ binarny \Rightarrow U1}\): ujemne liczby mają bit znaku = 1, dodatnie =0, co więcej liczby ujemne powstają przez negacje bitów, np jeżeli:
\(\displaystyle{ \left[ 0 101\right]_2 = \left[ 5\right]_{10}}\)
to w U1 '-5' oznaczymy jako
\(\displaystyle{ \left[ 1 010\right]_{U1}}\)
\(\displaystyle{ U1 \Rightarrow U2:}\)
do liczb ujemnych dodajemy 1
czyli nasz '-5' wygląda tak:
\(\displaystyle{ \left[ 1 010\right]_{U1} = \left[ 1 011\right]_{U2}}\)
w U2 dodajemy 1 tylko do ujemnych liczb, ponieważ był problem z liczbami 0 i -0
\(\displaystyle{ binarny \Rightarrow U1}\): ujemne liczby mają bit znaku = 1, dodatnie =0, co więcej liczby ujemne powstają przez negacje bitów, np jeżeli:
\(\displaystyle{ \left[ 0 101\right]_2 = \left[ 5\right]_{10}}\)
to w U1 '-5' oznaczymy jako
\(\displaystyle{ \left[ 1 010\right]_{U1}}\)
\(\displaystyle{ U1 \Rightarrow U2:}\)
do liczb ujemnych dodajemy 1
czyli nasz '-5' wygląda tak:
\(\displaystyle{ \left[ 1 010\right]_{U1} = \left[ 1 011\right]_{U2}}\)
w U2 dodajemy 1 tylko do ujemnych liczb, ponieważ był problem z liczbami 0 i -0