[ANSI C] Wypisywanie na ekran wartości z zakresu od 1 do 99

misi8a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 6 paź 2011, o 21:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

[ANSI C] Wypisywanie na ekran wartości z zakresu od 1 do 99

Post autor: misi8a »

Witam
mam zadanie, którego nie jestem do końca w stanie zrobić, mianowicie:
Wypisywanie na ekran wartości z zakresu od 1 do 99 (instrukcje while oraz for).

Kod: Zaznacz cały

   1    2    3    4    5    6    7    8    9   10 
  11   12   13   14   15   16   17   18   19   20 
  21   22   23   24   25   26   27   28   29   30 
  31   32   33   34   35   36   37   38   39   40 
  41   42   43   44   45   46   47   48   49   50 
  51   52   53   54   55   56   57   58   59   60 
  61   62   63   64   65   66   67   68   69   70 
  71   72   73   74   75   76   77   78   79   80 
  81   82   83   84   85   86   87   88   89   90 
  91   92   93   94   95   96   97   98   99
zrobiłam to pętlą for

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
int main ()
{
  int i;
  for(i=1; i<100; i++)
{
  printf("%d
", i);
  }
    return 0;
}
i wszystko pięknie, tylko wyświetla mi te liczby w kolumnie, a ja nie umiem ich podzielić w wiersze, pomocy
Ostatnio zmieniony 2 lis 2012, o 22:34 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi.
PabloRal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 30 wrz 2012, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

[ANSI C] Wypisywanie na ekran wartości z zakresu od 1 do 99

Post autor: PabloRal »

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
int main ()
{
        int i;
        int l = 0;
        for(i = 1; i < 100; i++)
        {
                printf("%d ", i);
                l ++;
                if(l == 10){
                printf("
");
                l = 0;
                }
        }
        return 0;
}
Chodzi Ci o coś takiego ?
misi8a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 6 paź 2011, o 21:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

[ANSI C] Wypisywanie na ekran wartości z zakresu od 1 do 99

Post autor: misi8a »

zaowocowało to tylko pustym wierszem w kolumnie co 10 wyswietlanych liczb

Kod: Zaznacz cały

1
2
3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
i tak dalej
TinTin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 7 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łaziska
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

[ANSI C] Wypisywanie na ekran wartości z zakresu od 1 do 99

Post autor: TinTin »

Myślę, że nie zauważyłaś, że linia kodu zawierająca:

Kod: Zaznacz cały

printf("%d
", i);
zmieniła się na:

Kod: Zaznacz cały

printf("%d ", i);
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

[ANSI C] Wypisywanie na ekran wartości z zakresu od 1 do 99

Post autor: MichalPWr »

TinTin, Liczby się wypisują, ale forma nie jest taka.

Proszę. Wykorzystane instrukcje while i for.

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

int main ()
{
  int i=0; //liczba
  int k=0; //krok

 
while(i<99){

	for(k=0;k<10;k++){
		i++;
			
		if(i<10){	
			printf("  %d",i);
 		}
		else{
		        printf(" %d",i);
		}
		if(i==99){
			k++;
		}
	}
printf("
");
	  
}

return 0;
}
Ps misi8a, jak by co jesteśmy na tym samym kierunku i roku
royas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Pomógł: 80 razy

[ANSI C] Wypisywanie na ekran wartości z zakresu od 1 do 99

Post autor: royas »

Takie małe ułatwienie: printf("%5d",i); wypisuje liczbę uzupełniając ją z przodu spacjami do 5 znaków.

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
int main(){
    int i;
    for (i=1;i<100;++i) {
        printf("%5d",i);
        if (i%10==0) printf("
");
    }
    return 0;
}
ODPOWIEDZ