Suma liczb \(\displaystyle{ 3869}\) i \(\displaystyle{ 1273}\).
\(\displaystyle{ \begin{array}{rrrr}
0011 & 1000 & 0110 & 1001 \\
+ 0001& 0010 & 0111 & 0011 \\
\hline
& & & 1100\\
& & & 0110 \\
\hline
& & & 0010
\end{array}}\)
Jak zaczynam od prawej strony dodając tzn. dodaje \(\displaystyle{ 9\ (1001)}\) i \(\displaystyle{ 3\ (0011)}\) to pod tym wychodzi \(\displaystyle{ 12\ (1110)}\) i robię korektę dodając \(\displaystyle{ 6\ (0110)}\). Skąd pod spodem ta \(\displaystyle{ 2}\) ?
[Systemy liczbowe] Suma liczb w kodzie BCD
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 23 razy
[Systemy liczbowe] Suma liczb w kodzie BCD
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, o 19:28 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[Systemy liczbowe] Suma liczb w kodzie BCD
\(\displaystyle{ 1100=12}\) jest większe niż największa poprawna "cyfra" w BCD czyli \(\displaystyle{ 1001=9}\), należy więc wykonać korektę przez dodanie \(\displaystyle{ 0110=6}\), wtedy w tej ostatniej pozycji zostaje \(\displaystyle{ 0010=2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[Systemy liczbowe] Suma liczb w kodzie BCD
Z dodawania \(\displaystyle{ 1100+0110=1 0010}\).
Ogólnie chodzi o to, że w kodzie BCD na każdych 4 bitach masz zapisać jedną cyfrę dziesiętną.
\(\displaystyle{ 12}\) nie jest cyfrą dziesiętną, więc na ostatniej pozycji zapisujesz \(\displaystyle{ 2}\) to \(\displaystyle{ 1}\) dodajesz do pozycji dziesiątek (drugiej od prawej).
Ogólnie chodzi o to, że w kodzie BCD na każdych 4 bitach masz zapisać jedną cyfrę dziesiętną.
\(\displaystyle{ 12}\) nie jest cyfrą dziesiętną, więc na ostatniej pozycji zapisujesz \(\displaystyle{ 2}\) to \(\displaystyle{ 1}\) dodajesz do pozycji dziesiątek (drugiej od prawej).
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 23 razy
[Systemy liczbowe] Suma liczb w kodzie BCD
Dzięki za pomoc Dobrze mi wyszło z Twoją pomocą. "Pomógł" poleciał!
Jeszcze pyt. mam odnośnie odejmowania liczb w kodzie BCD.
Ja mam liczbę mniejszą od większej odjąc np. \(\displaystyle{ 1 (0001) - 6 (0110)}\) to jak to trzeba wyliczyć?
Jeszcze pyt. mam odnośnie odejmowania liczb w kodzie BCD.
Ja mam liczbę mniejszą od większej odjąc np. \(\displaystyle{ 1 (0001) - 6 (0110)}\) to jak to trzeba wyliczyć?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, o 19:28 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach