Witam,
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zamieniać liczby z systemu dwójkowego na trójkowy?
np. zamienić liczbę 11011 na trójkowy
[Systemy liczbowe] Zamiana z dwójkowego na trójkowy
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[Systemy liczbowe] Zamiana z dwójkowego na trójkowy
Zapisz kolejne potęgi dwójki w systemie trójkowym, a potem dodaj tylko te potęgi które odpowiadają pozycjom na których stoi jedynka w zapisie dwójkowym.
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[Systemy liczbowe] Zamiana z dwójkowego na trójkowy
Np. \(\displaystyle{ 101_{(2)}}\)
\(\displaystyle{ (2^0)_{(10)}=1_{(3)}\\
(2^1)_{(10)}= 2_{(3)}\\
(2^2)_{(10)}= 11_{(3)}\\
101_{(2)}=1\cdot 1_{(3)}+0\cdot 2_{(3)} +1\cdot 11_{(3)}=12_{(3)}}\)
\(\displaystyle{ (2^0)_{(10)}=1_{(3)}\\
(2^1)_{(10)}= 2_{(3)}\\
(2^2)_{(10)}= 11_{(3)}\\
101_{(2)}=1\cdot 1_{(3)}+0\cdot 2_{(3)} +1\cdot 11_{(3)}=12_{(3)}}\)