[Systemy liczbowe] Z binarnego na dziesiętny
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 3 razy
[Systemy liczbowe] Z binarnego na dziesiętny
witam, mam problem z przeliczeniem liczby w systemie binarnym na dziesietny,
Liczba to: \(\displaystyle{ 1101,01(10)}\), ogolnie wiem jak to przeliczyc ale problem rodzi sie z okresem.. gdyby okres byl zaraz po przecinku to nie mialbym problemu, lecz poprzecinku mamy \(\displaystyle{ 01}\) i nie wiem co mam dalej zrobic
Liczba to: \(\displaystyle{ 1101,01(10)}\), ogolnie wiem jak to przeliczyc ale problem rodzi sie z okresem.. gdyby okres byl zaraz po przecinku to nie mialbym problemu, lecz poprzecinku mamy \(\displaystyle{ 01}\) i nie wiem co mam dalej zrobic
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 16:11 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 3 razy
[Systemy liczbowe] Z binarnego na dziesiętny
gdyby bylo tak \(\displaystyle{ 1101,10}\) to:
1) \(\displaystyle{ 0,1010 \ldots = 0.10 + 0.0010 + \ldots}\)
2) \(\displaystyle{ 0.10 = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0.0010= \frac{1}{8}}\)
3) licze \(\displaystyle{ q= \frac{1}{4}}\)
4) wzor ciagu \(\displaystyle{ s= \frac{2}{3}}\) w systemie 10
1) \(\displaystyle{ 0,1010 \ldots = 0.10 + 0.0010 + \ldots}\)
2) \(\displaystyle{ 0.10 = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0.0010= \frac{1}{8}}\)
3) licze \(\displaystyle{ q= \frac{1}{4}}\)
4) wzor ciagu \(\displaystyle{ s= \frac{2}{3}}\) w systemie 10
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 16:12 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
[Systemy liczbowe] Z binarnego na dziesiętny
Chyba studiujemy na tej samej uczelni do też myślę nad tym przykładem:)
i nie potrzebnie jest to \(\displaystyle{ 01}\) po przecinku:)
i nie potrzebnie jest to \(\displaystyle{ 01}\) po przecinku:)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 16:13 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 3 razy
[Systemy liczbowe] Z binarnego na dziesiętny
ogolnie mysle zeby zamiast tego \(\displaystyle{ 01}\) wpisac same \(\displaystyle{ 00}\), wiec bede mial \(\displaystyle{ 0,00100010}\) pozniej liczyc normalnie ;d
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 16:13 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
[Systemy liczbowe] Z binarnego na dziesiętny
ale to \(\displaystyle{ 01}\) niestety po coś tam umieścili
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 16:13 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 3 razy
[Systemy liczbowe] Z binarnego na dziesiętny
wczesniej je obliczylem, ono wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) a ogolny wynik wyszedl mi \(\displaystyle{ 13\frac{23}{60}}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 16:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
[Systemy liczbowe] Z binarnego na dziesiętny
\(\displaystyle{ 1101,01(10)=1101,(10)-0,01}\)
albo:
Metod jest wiele.
PS. W LaTeX-u ładniej wyglądają zapisy.
albo:
\(\displaystyle{ 0,00(10)}\) to powyższa liczba bez pierwszego wyrazu. \(\displaystyle{ 0,01(10)}\) to \(\displaystyle{ 0,00(10)+0,01}\).matez92 pisze:gdyby bylo tak 1101,10 to:
1) 0,1010.... = 0.10 + 0.0010 + ....
2) 0.10 = 1/2
0.0010= 1/8
3) licze q= 1/4
4) wzor ciagu s= 2/3 w systemie 10
Metod jest wiele.
PS. W LaTeX-u ładniej wyglądają zapisy.