[Obliczenia numeryczne] Czemu wyniki są różne?

zonta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 paź 2012, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

[Obliczenia numeryczne] Czemu wyniki są różne?

Post autor: zonta »

Cześć

Napisałem algorytm obliczający formułę:

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{n=10000} \frac{1}{ n^{2} } = \frac{ \pi ^{2} }{6}}\)

Pierwszy algorytm zlicza wartość \(\displaystyle{ \pi}\) w kolejności od \(\displaystyle{ n=1}\) do \(\displaystyle{ n=10000}\)
Drugi algorytm zlicza wartość \(\displaystyle{ \pi}\) w kolejności od \(\displaystyle{ n=10000}\) do \(\displaystyle{ n=1}\)

Powiedzcie mi proszę bo nie rozumiem. Czemu wyniki się różnią? Fakt, że nieznacznie, ale się różnią.

Pozdrawiam
zonta
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, o 13:27 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

[Obliczenia numeryczne] Czemu wyniki są różne?

Post autor: Kartezjusz »

Komputer lubi błądzić ze względu na ograniczenia formatem liczbowym. Kumulowanie błędów o ile pamiętam przemienne nie jest.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

[Obliczenia numeryczne] Czemu wyniki są różne?

Post autor: Althorion »

Możesz chcieć użyć dokładnej implementacji liczb wymiernych (dostępnej na przykład w ), w przeciwnym wypadku natykasz się na zaokrąglenia zmiennoprzecinkowe.

Jak to ujął mój znajomy: jeśli masz problem i chcesz go rozwiązać na floatach, to teraz masz już 1,9999999999 problemów.
ODPOWIEDZ