[Systemy liczbowe] Z piątkowego na dwójkowy
[Systemy liczbowe] Z piątkowego na dwójkowy
Witam!
Jakim sposobem mogę przeliczyć poniższe liczby zapisane w systemie piątkowym na system dwójkowy?
\(\displaystyle{ 4321 123,0124 1224}\)
Pozdrawiam!
Jakim sposobem mogę przeliczyć poniższe liczby zapisane w systemie piątkowym na system dwójkowy?
\(\displaystyle{ 4321 123,0124 1224}\)
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 13 paź 2012, o 14:04 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
Przeliczanie z systemu piątkowego na dwójkowy
Proponuję z systemu piątkowego na dziesiętny z dziesiętnego na dwójkowy
Znasz ogólne wzory? bo nie wiem czy się produkować czy nie;)
a z dziesiętnego to dzielenie z resztą przez 2 i odczytujesz liczbę od końca tyle i koniec zadania;)
Znasz ogólne wzory? bo nie wiem czy się produkować czy nie;)
a z dziesiętnego to dzielenie z resztą przez 2 i odczytujesz liczbę od końca tyle i koniec zadania;)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
[Systemy liczbowe] Z piątkowego na dwójkowy
Na przykład liczba \(\displaystyle{ 432_5}\) w dwójkowym jest równa
\(\displaystyle{ (100\cdot101+11)\cdot101+10=
10111\cdot101+10=
1110101.}\)
Dla większych liczb tak samo, a jak będzie z ułamkami, to się zastanów.
\(\displaystyle{ (100\cdot101+11)\cdot101+10=
10111\cdot101+10=
1110101.}\)
Dla większych liczb tak samo, a jak będzie z ułamkami, to się zastanów.
Przeliczanie z systemu piątkowego na dwójkowy
lightinside pisze:Proponuję z systemu piątkowego na dziesiętny z dziesiętnego na dwójkowy
Znasz ogólne wzory? bo nie wiem czy się produkować czy nie;)
a z dziesiętnego to dzielenie z resztą przez 2 i odczytujesz liczbę od końca tyle i koniec zadania;)
Właśnie w taki sposób przeliczałem. Natomiast wpisu norwimaj nie ogarniam, sorry, mógłbyś coś szerzej objaśnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
[Systemy liczbowe] Z piątkowego na dwójkowy
No normalnie to by było
\(\displaystyle{ 100\cdot101^2+11\cdot101+10,}\)
ale istnieje coś takiego jak , więc czemu by nie skorzystać?
\(\displaystyle{ 100\cdot101^2+11\cdot101+10,}\)
ale istnieje coś takiego jak , więc czemu by nie skorzystać?
[Systemy liczbowe] Z piątkowego na dwójkowy
Aj, dalej nie kapuje, chyba to nie na moją głowę. Można ty wytłumaczyć bardziej łopatlogicznie? Jeżeli nie, to mimo to dzięki za pomoc.norwimaj pisze:No normalnie to by było
\(\displaystyle{ 100\cdot101^2+11\cdot101+10,}\)
ale istnieje coś takiego jak , więc czemu by nie skorzystać?
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[Systemy liczbowe] Z piątkowego na dwójkowy
Nie chcę mi się wchodzić w liczby i posty norwimaja w tej chwili, ale wystarczy przecie wzór zastosować masz go w zeszycie?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
[Systemy liczbowe] Z piątkowego na dwójkowy
Można, ale nie wiem, czego nie rozumiesz.Drogbaaa pisze:Można ty wytłumaczyć bardziej łopatlogicznie?
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
[Systemy liczbowe] Z piątkowego na dwójkowy
Z \(\displaystyle{ 5}\) na \(\displaystyle{ 2}\) przechodzisz tak samo jak z \(\displaystyle{ 10}\) na \(\displaystyle{ 2}\). Zapisujesz po prostu kolejne reszty z dzielenia przez \(\displaystyle{ 2}\). Musisz tylko umieć dzielić przez \(\displaystyle{ 2}\) w systemie \(\displaystyle{ 5}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
[Systemy liczbowe] Z piątkowego na dwójkowy
Umieć trzeba albo dzielić przez \(\displaystyle{ 2}\) w systemie piątkowym, albo mnożyć przez \(\displaystyle{ 5}\) i dodawać w systemie dwójkowym. Ja pisałem o tym drugim sposobie.