[C++] Wypisywanie liczb większych od zadanej wartości

Gastrey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 gru 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

[C++] Wypisywanie liczb większych od zadanej wartości

Post autor: Gastrey »

Witam.
Mam do napisania prosty program w C++ jednak niestety jestem laikiem w tej dziedzinie..
Napisać program, który poprosi o podanie N liczb dodatnich i zapamięta je
w tablicy wierszowej "A". Program powinien pobierać liczby kolejno wyświetlając
numer kolejnej liczby np . L1=.. itd. Po wczytaniu liczb program powinien poprosić
o podanie wartości progowej P. Nastepnie powinien wydrukować wszystkie liczby
większe od P w kolejności odwrotnej do ich wprowadzenia zachowując ich numery.
Program powinien wykonać czynność wielokrotnie w zaleznosci na odpowiedź Tak/Nie.

Oto kod, który udało mi się stworzyć samemu lecz niestety dalej nie wiem co zrobić:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int N,i,P;
  
    cout<<"Podaj N: 
";
    cin>>N;
    while (N>100)
        {
            cout<<"Za duzo liczb chcesz wpisac 
";
            cout<<"Podaj nowa ilosc liczb 
";
            cin>>N;
        }
    int tab[N];

    for (int i=0; i<N; i++)
    {
    cin>>tab[i];
    }

    cout<<"Podaj P: 
";
    cin>>P;
Niestety nie mam pojęcia jak wydrukować liczby większe od P w odwrotnej
kolejności do wprowadzania oraz jak użyć pętli żeby program się powtarzał
przy wybraniu Tak lub Nie. Mam wątpliwości również co do części, którą
już napisałem..

Bardzo proszę o pomoc. Program jest łatwy dla osób, które mają doczynienia
z C++, mi niestety idzie to strasznie opornie ;P Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2012, o 10:16 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[C++] Prosty program

Post autor: bartek118 »

Gastrey pisze:Witam.
Mam do napisania prosty program w C++ jednak niestety jestem laikiem w tej dziedzinie..
Napisać program, który poprosi o podanie N liczb dodatnich i zapamięta je
w tablicy wierszowej "A". Program powinien pobierać liczby kolejno wyświetlając
numer kolejnej liczby np . L1=.. itd. Po wczytaniu liczb program powinien poprosić
o podanie wartości progowej P. Nastepnie powinien wydrukować wszystkie liczby
większe od P w kolejności odwrotnej do ich wprowadzenia zachowując ich numery.
Program powinien wykonać czynność wielokrotnie w zaleznosci na odpowiedź Tak/Nie.

Oto kod, który udało mi się stworzyć samemu lecz niestety dalej nie wiem co zrobić:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int N,i,P;
  
    cout<<"Podaj N: 
";
    cin>>N;
    while (N>100)
        {
            cout<<"Za duzo liczb chcesz wpisac 
";
            cout<<"Podaj nowa ilosc liczb 
";
            cin>>N;
        }
    int tab[N];

    for (int i=0; i<N; i++)
    {
    cin>>tab[i];
    }

    cout<<"Podaj P: 
";
    cin>>P;
Niestety nie mam pojęcia jak wydrukować liczby większe od P w odwrotnej
kolejności do wprowadzania oraz jak użyć pętli żeby program się powtarzał
przy wybraniu Tak lub Nie. Mam wątpliwości również co do części, którą
już napisałem..

Bardzo proszę o pomoc. Program jest łatwy dla osób, które mają doczynienia
z C++, mi niestety idzie to strasznie opornie ;P Z góry dziękuję i pozdrawiam

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    string s = "";
    while(s != "Nie")
    {
    int N,i,P;
  
    cout<<"Podaj N: 
";
    cin>>N;
    while (N>100)
        {
            cout<<"Za duzo liczb chcesz wpisac 
";
            cout<<"Podaj nowa ilosc liczb 
";
            cin>>N;
        }
    int tab[N];

    for (int i=0; i<N; i++)
    {
    cout << "L" << (i+1) << "= ";
    cin>>tab[i];
    }

    cout<<"Podaj P: 
";
    cin>>P;

    for(int i=N-1;i>=0;i--)
    {
      if(tab[i] > P) 
      {
       cout << "L" << (i+1) << "= " << tab[i] << endl;
      }
    }

    cout << "Dalej? (Tak/Nie)" << endl;
    cin >> s;
    }
return 0;
}
ODPOWIEDZ